Caravan omvormers

Gepost door Sander 27-11-2018 Omvormers,

Met een caravan omvormer wordt meestal bedoeld een omvormer, of voeding, die van binnenkomende 230 volt 12 volt gelijkspanning maakt. Veel caravans en campers zijn namelijk uitgevoerd met een 12 volt gelijkstroomcircuit waarop kleinere verbruikers zijn aangesloten zoals 12 volts lampjes en een waterpomp.

 

Meestal kan de installatie worden overgeschakeld van 12 volt geleverd door een accu naar een caravan omvormer. Hiervoor kan de boel automatisch of handmatig worden omgeschakeld van accu naar stroomnet zodra 'paalspanning' op de kampeerplaats voorhanden is.


Bekabeling


Vaak is een caravan omvormer maar beperkt qua vermogen, slechts 100 watt is geen uitzondering. Dit is voldoende voor alleen kleine verbruikers zoals waterpomp en verlichting. Wilt u grotere verbruikers zoals een koelkastje aansluiten dan moet de omvormer vervangen worden door een groter type. Maar dit kan niet zomaar: beoordeel (of laat beoordelen) de bedrading van uw caravan.  Door bedrading loopt bij 12 volt spanning een veel hogere stroom dan bij 220 volt wisselspanning, wel een factor 20 hoger! U kunt daarom niet gewone 220 volt installatiedraad gebruiken maar moet dikkere gebruiken die makkelijk identificeerbaar is (rood = plus, zwart = min. Hoeveel dikker, dat hangt van de lengte van de bekabeling af en het maximale vermogen (stroom) dat u wilt aanspreken. 
Raadpleeg bij twijfel een specialist of bel ons even. Voor een overzicht met dikke accukabel en berekening van benodigde dikte zie dit artikel.


Configuraties van caravan omvormers


Zonder acculader


Het eenvoudigst is een omvormer zonder extra functies die alleen 230 volt omzet naar 12 volt. De caravan omvormers die Mobilenergy levert gaan tot 480 watt en zijn goed beveiligd. U vindt ze op deze overzichtspagina. Overigens genereren de meeste van deze omvormers geen 12 volt maar een hogere spanning van ongeveer 13,8 volt. Dit is een standaard spanning die wordt gebruikt en is iets hoger dan de accuspanning (volle accu is 12,8 volt). Apparatuur specifiek voor mobiel (accu) gebruik kan prima tegen deze hogere spanning.
U kunt een dergelijke voering/omvormer ook op een accu aansluiten. De accu zal dan iets worden geladen maar niet maximaal, hiervoor is een hogere laadspanning van tenminste 14,4 volt nodig. 13,8 volt is wel een prima spanning om accu's mee op peil te houden (druppelladen).
 

Voordeel: relatief goedkoop
Nadeel: mist de mogelijkheid om over te schakelen op accubron.

 

Met acculader


Een luxere categorie wordt gevormd door 230 naar 12 volt omvormers die tevens een acculaad-functie hebben. U sluit de 12 volt zijde aan op zowel uw 12 volt apparatuur als een (huishoud-)accu. Is 230 volt beschikbaar dan voedt de omvormer de 12 volt apparatuur en wordt tegelijkertijd de accu opgeladen. Is er geen 230 volt meer beschikbaar, dan schakelt uw apparatuur over op acculading. Mobilenergy levert combi omvormers/acculaders van het Nederlandse merk Samlex tot bijna 1000 watt (80 ampère).

 

Met 12 volt schakelaar


Heeft u al een 'kale' 230 naar 12 volt omvormer, overweeg dan eens het gebruik van een 12/24 volt omschakelautomaat/druppellader. Dit kleine slimme kastje voegt de functionaliteit toe die toebehoort aan de zojuist besproken omvormer met acculader.