Omvormer 110 naar 230 volt tips

Gepost door Sander 12-05-2011 Omvormers,

Veel moderne apparatuur kan op verschillende elektriciteitssystemen werken en zelf overschakelen. Zo kennen wij in Nederland een 230 volt/50 hertz (Hz) net, in de Verenigde staten heeft men bijvoorbeeld een 120 volt/60 Hz net. 

 

Hoe bepaalt u nu of uw apparatuur ook in het buitenland werkt? Vaak staan er op het zogenaamde typeplaatje op een apparaat gegevens over vereiste ingangsspanning. Bijvoorbeeld 110-230 volt, 50/60Hz. Dit betekent dat het apparaat op zowel 120 als 230 volt werkt. Overigens spreken wij in Nederland van 220 volt, geen 230 volt. En in Amerika 110 volt en geen 120 volt. Dit zijn de 'oude' spanningen in onze netten, maar vormen nog steeds vaak onze spreektaal. Staat er geen typeplaatje of andere aanduiding op uw apparatuur, raadpleeg dan de handleiding of (website van) de fabrikant.

 

Over Hertz

De spanningsaanduiding 120 of 230 volt en de betekenis daarvan is bij de meesten ongeveer wel bekend. Mysterieuzer is de aanduiding Hertz of, afgekort,  Hz . Deze frequentie-aanduiding geeft aan hoe vaak de spanning in het elektriciteitsnet per seconde wisselt ('ompoolt' of 'golft'). Heel veel apparatuur is niet of nauwelijks gevoelig voor het aantal Hz. Bepaalde apparatuur echter is dit wel. Bijvoorbeeld apparatuur met wisselspanningmotoren. Een motor geschikt voor 50 Hz kan sneller gaan draaien op 60 Hz en omgekeerd. Dit kan schade toebrengen aan uw apparatuur. Ook oude televisies en sommige analoge klokken zijn afhankelijk van de frequentie uit het net. Maar nogmaals, de meeste apparatuur blijkt niet gevoelig. Raadpleeg eventueel de leverancier of fabrikant.

 

Reisadapter


Werkt uw apparatuur op zowel 120 (110) als 230 (220) volt, dan kunt u deze zonder omvormer gebruiken. Wel zult u een andere stekker nodig hebben. Hiervoor zijn reisadapters in de handel. 

 

Omvormer 110 naar 230 volt


Werkt uw apparatuur alleen op 230 (220) volt, dan heeft u naast een stekkeraanpassing ook een spanningsaanpassing nodig. Als geheel noemen we dit een 110 (120) naar 120 (230) volt omvormer. Dit is eigenlijk een luxe transformator die aan de ene kant in het elektriciteitsnet wordt gestoken en op de omvormer zelf sluit u uw apparatuur aan. Een 110 naar 230 volt omvormer kan gewoonlijk echter geen frequentie- ('Hertz')aanpassing doen, hij past alleen de spanning aan. Voor de meeste apparaten gaat dit goed maar, zoals eerder vermeld, kan het met bepaalde apparatuur fout gaan.

 

Mocht u in het buitenland apparatuur aanschaffen en die in Nederland willen gaan gebruiken, dan heeft u een 230 naar 110 volt omvormer nodig, een omgekeerde dus. Deze maakt van onze hoge 230 volt wisselspanning juist een lagere 120 volt wisselspanning. Zo'n omvormer staat ook wel bekend als verhuistransformator / verhuistrafo.

 

Vermogen


Tot slot, het verbruik (vermogen) van uw apparatuur. Deze is bepalend voor de grootte van de omvormer. U wilt immers niet teveel geld uitgeven aan een omvormer. En daarbij, hoe groter de omvormer des te zwaarder deze is. Maar kies een omvormer ook weer niet te klein. Bijvoorbeeld, een apparaat van 50 watt. Kies hiervoor geen 45 watt omvormer maar een iets ruimere, bijvoorbeeld 75 of 100 watt. Liever iets te groot dan te klein, apparatuur moet nooit steeds 'op de tenen' lopen.

 

Help er staat geen vermogen op mijn apparaat!

 

Kijk goed op het typeplaatje van uw apparatuur, hier staat vaak een indicatie van het vermogen op. Soms staat er spanning (volt) en stroom (ampère) op. Vermenigvuldigen van deze twee geeft een indicatie van het vermogen. Bijvoorbeeld 'Input 230 volt, 1.3A max' geeft ongeveer een vermogen van 300 watt.


Kunt u niet bepalen hoeveel vermogen uw apparatuur gebruikt? Kijk dan eens in onze Omvormer Keuzehulp. In de eerste kolom kiest u uw apparatuur, in de tweede kolom leest u het normale verbruik af. De derde kolom is niet van toepassing voor 110/220 volt omvormers. 

 

Onderschat niet het vermogen dat wordt gevraagd door bepaalde apparatuur. Bijvoorbeeld:

 

  • Haarföhn: 800 tot 1200 watt! (vergelijking: een stijltang gebruikt nog geen 100 watt. Maar deze verbruikt dan ook veel minder energie en wordt minder heet)
  • Waterkoker:1000 tot  2000 watt!

In een dergelijk geval adviseren wij: apparatuur eventueel ter plekke aanschaffen, dit is veel economischer en scheelt sjouwen met een omvormer van enkele kilo's.