Accu volladen

Gepost door Sander 10-01-2012 Accu en acculaders,Zonnepanelen,

Een Accu is een fantastische uitvinding. Het is alleen jammer dat die dingen altijd weer leeg raken. Hoe laad je nu een accu vol? 

 

Loodaccu's (12 of 24 volt) kunt u het beste altijd vol houden. Dus heeft u energie gebruikt, liefst direct weer bijladen. Een korte tijd op (deels) ontladen niveau is niet zo erg, maar wacht hier niet te lang mee. Er zijn genoeg boten- of camperbezitters die er in het voorjaar achter zijn gekomen dat de accu niets meer doet: leeg, door zelfontlading of ontlading via het electrische circuit. De accu kan hierdoor soms worden weggegooid. Zonde!

 

 

Alternator/dynamo Methode 1: via de motor/alternator


Door de motor (stationair) te laten draaien kan deze een alternator (zeg maar, dynamo) aandrijven die elektrische energie levert. Op deze wijze wordt de 12 of 24 volt startaccu van uw vervoermiddel altijd weer volgeladen. U kunt deze energie ook gebruiken om uw tweede (huishoud-) accu mee op te laden. Het is hiervoor wel noodzakelijk om een beveiliging aan te brengen die ervoor zorgt dat beide accu's wel worden volgeladen, maar niet via elkaar weer gaan ontladen. Inmiddels is hiervoor een mooie oplossing beschikbaar, die u eenvoudig zelf snel en veilig kunt installeren zonder onderbreking van het bestaande alternatorcircuit: een laadstroomverdeler.

 

 

AcculaderMethode 2: via een acculader

 

Heeft u de beschikking over een 220 volt aansluiting, dan kunt u gebruik maken van een aparte acculader. Door de specialistische aanpassingen in een acculader is deze manier van laden vaak het beste:

 

  • Beheerste laadstroom en -spanning
  • Verschillende laadfasen, waardoor de accu zorgvuldig vol wordt geladen
  • Druppelstand, de accu hoeft dus niet van de lader af
  • Meer geavanceerde laders hebben de mogelijkheid om meerdere accu's of accubanken tegelijk op te laden


Stalt u uw camper, oldtimer of gaat uw boot uit het water? Hang de 12 of 24 volt accu gedurende de hele herfst en winter aan de acculader. Wel één met druppelstand (zoals deze) want anders wordt de accu mogelijk overladen.

 

 

ZonnepaneelMethode 3: via groene energie

 

Gebruik van een zonnepaneel of, minder populair, een windmolen, levert energie op plaatsen waar u geen 220 volt heeft en/of u geen motor beschikbaar heeft. Of misschien wilt u de motor niet laten draaien. Het zonnepaneel of de windmolen levert energie die via een laadregelaar de accu bij laadt. De snelheid waarmee dit gaat hangt direct af van de hoeveelheid zon of wind, bij afwezigheid daarvan moet u alsnog methode 1 of 2 gaan gebruiken. Er bestaan inmiddels ook laadregelaars die zowel zon als windenergie naar de accu kunnen leiden. Zo combineert u het beste van beide werelden.

 

Zonnepanelen van minder dan 100 watt leveren gemiddeld weinig energie en worden daarom vaak gebruikt als een aanvulling op methode 1 of 2. Een lege accu krijg je er vaak moeilijk mee vol. Soms wordt een zonnepaneel gebruikt in de wintermaanden, om de accu op peil te houden, (druppelen).