Omvormers, bepaal het juiste vermogen
Een omvormer koop je niet zo vaak. Het is de bedoeling dat hij jaren meegaat en dat hij niet alleen in technisch opzicht doet wat hij moet doen, maar ook dat hij het vermogen blijft leveren dat u nodig heeft.
Hoe maak je de juiste keuze?
Veel mensen bellen of mailen ons met ongeveer de volgende vraag: "ik wil graag een 12 naar 230 volt omvormer, welke moet ik hebben?". Ons antwoord luidt steevast: "wat wilt u erop aansluiten en heeft u een idee van uw toekomstige wensen?". Het eerste deel van de vraag klinkt logisch, over het tweede deel van de vraag wordt toch wel vaak lang nagedacht.
Laten we beginnen met het in kaart brengen van de apparatuur die u nu op de omvormer wilt aansluiten. Doe het volgende:
- Zoek van ieder apparaat het maximale opgenomen vermogen op en noteer dit. Hint: vermogen wordt uitgedrukt in watt. Soms staat het vermogen op het apparaat zelf, soms in de handleiding. Soms moet u de fabrikant raadplegen (bellen, mailen, internetten). Eventueel kunt u het vermogen van een volgens u vergelijkbaar apparaat opvragen. Of kijk eens in onze Omvormer Keuzehulp. Vermogens worden vaak gespecificeerd als het gemiddelde opgenomen vermogen. Dit wijkt soms af van het maximale opgenomen vermogen! Bijvoorbeeld, een elektrisch kacheltje kan gemiddeld 200 watt vragen. Bij aanschakelen kan hij echter wel een tijdje 500 watt vragen. Een wasmachine vraagt bij draaiende motor bijvoorbeeld 200 watt, maar bij inschakelen van het verwarmingselement loopt het opgenomen vermogen op tot meer dan 2000 watt! Eigenlijk is in dit geval de beste oplossing om een kleine verbruiksmeter tussen het elektriciteitsnet en het apparaat te zetten, deze geeft op elk moment het opgenomen vermogen weer.
- Bepaal welke apparatuur tegelijkertijd werkend op de omvormer aangesloten moet worden. Dus in de ‘aan’ stand.
- Tel de maximale vermogens die u vond bij 2. bij elkaar op. U heeft nu het minimale omvormervermogen gevonden dat u nu nodig heeft. Neem uw omvormer altijd iets ruimer want een omvormer die continu ‘op de tenen’ moet lopen gaat minder lang mee. Houd hier toch zo’n 20 procent overcapaciteit aan.
Het piekvermogen dat wij altijd bij onze omvormers opgeven hoeft u niet in beschouwing te nemen: dit piekvermogen kan namelijk maar zeer kort worden geleverd (delen van een seconde) en is voor berekening van de continue belasting niet relevant.
Het tweede deel van de vraag, wat is uw toekomstige verbruik, is vaak lastiger te bepalen. Weet in ieder geval dat het aanschaffen van een omvormer er vaak toe leidt dat er nieuwe toepassingen worden verzonnen. Is het niet door uzelf dan door bijvoorbeeld uw partner die denkt "hé, een stopcontact aan boord. Dat ga ik eens gebruiken!" We maakten laatst mee dat de haarföhn in maximale stand (zomaar 1200 watt) op een 600 watt omvormer werd aangesloten. En dan klinkt direct het overbelastingssignaal van de omvormer! Een extreem geval wellicht, maar ook vele kleine extra belastinkjes kunnen een behoorlijk beslag leggen op de omvormer: telefoonladers, DVD spelers, etc.
Vindt u bovenstaande vervelend of ingewikkeld, we helpen u graag. Geef maar een belletje of stuur een mailtje.