Omvormer afstandsbediening

Gepost door Sander 17-02-2011 Omvormers,

Sommige omvormers kunnen worden uitgevoerd met een afstandsbediening. Dit is een knop die de omvormer op afstand aan en uit zet.

 

Dit lijkt pure luxe maar heeft echt een groot aantal voordelen.

 

  • Beperking energieverbruik. Een omvormer heeft altijd wat standby verbruik. Stel u gaat slapen in uw camper en er is geen apparaat actief op uw omvormer. Dan nog zal er een kleine ruststroom lopen van de accu naar de omvormer. Een grotere omvormer trekt standby soms wel 1 ampère: in de tijd dat u ligt te slapen trekt hij dus bijna 10% energie uit uw 100Ah accu. Dat is letterlijk weggegooid want het heeft geen enkel doel gediend.
  • Comfort. Als uw omvormer is ingebouwd of weggewerkt, dan is het lastig of vervelend om hem steeds in en uit te schakelen. Een afstandsknop op een centrale plek maakt dan zoveel verschil.

 

Draadloos of bedraad 


Er zijn omvormer afstandsbedieningen die worden aangesloten met een draad en draadloze afstandsbedieningen. Die met draad wordt het meeste toegepast vanwege de eenvoud, zekere terugkoppeling bedrijfstoestand van de omvormer via een LED en de robuustheid. De radiografische afstandsbediening heeft in dat opzicht wat beperkingen maar kunt u wel overal (binnen de reikwijdte uiteraard) ophangen.

Als u een omvormer met behulp van een afstandsbediening uit zet loopt er nog een heel kleine stroom, die echter veel lager is dan de ruststroom. Deze loopt omdat de omvormer moet kunnen detecteren of de afstandsbediening wordt ingeschakeld.

 

Massaschakelaar voor accu en omvormer

Echt alles uit: gebruik een massaschakelaar

 

Een andere mogelijkheid om uw omvormer uit te schakelen is met behulp van een zogenaamde massaschakelaar: deze wordt in de massa (-) kabel van uw omvormer-naar-accu kabel opgenomen. Voordeel is dat de omvormer absoluut geen stroom trekt. Nadeel is dat u vaak wat beperkt bent in de locatie van uw 'afstandsbediening' omdat accukabels zich niet altijd eenvoudig laten verlengen, of dit is kostbaar.