12 naar 220 volt omvormer via de startaccu, kan dat?

Gepost door Sander 09-11-2010 Omvormers,

Regelmatig worden wij gebeld met de vraag of een 12 naar 220 volt omvormer kan worden gevoed door de startaccu in een auto. Om deze vraag te beantwoorden kijken we eerst naar de startaccu van een auto. Deze heeft eigenlijk maart één taak: het starten van de motor door vermogen te leveren aan de startmotor.

 

Startaccu is voornamelijk voor het starten gemaakt

Het starten van een brandstofmotor kost veel energie en dus moet een startaccu zo zijn gemaakt dat hij heel veel stroom kan leveren. Dit hoeft hij maar in beperkte tijd te doen want moderne auto's starten vaak binnen een paar tellen. Zo'n accu is dus zó gemaakt dat hij veel stroom gedurende een korte tijd kan leveren. Niet langdurig.

 

Dynamo levert de energie tijdens het rijden

Is de brandstof motor eenmaal gestart dan drijft deze de dynamo aan die op haar beurt energie levert voor de verlichting en dergelijke. Tegelijkertijd wordt de accu weer volgeladen.

 

Startaccu kan niet worden leeggetrokken

Een auto-accu is bij normaal gebruik dus vrijwel altijd volgeladen. En daarom is zo'n accu niet ontworpen om veel ontladen (uitgeput) te worden, want dat hoeft hij niet te kunnen. Een startaccu is dus niet geschikt voor standalone gebruik zoals een huishoudaccu. Gebeurt dit wel (regelmatig) dan is de kans groot dat de accu defect raakt en kan worden weggegooid.

 

Als de motor van de auto draait dan wordt het elektrische vermogen dat kan worden geleverd bepaald door de grootte van de dynamo. Gemiddeld levert een dynamo maximaal 40 ampère stroom, ofwel maximaal ongeveer 500 watt. Hier moet alle elektronika inclusief verlichting en audio op draaien. Er is dus maar een beperkte ruimte over voor een omvormer tijdens het rijden, er even van uitgaande dat de verlichting brandt, de airco wellicht en we genieten van een muziekje.

 

12 naar 230 volt omvormer op startaccu? Alleen kleine apparatuur gebruiken

Wat eigenlijk altijd goed gaat is een 12 naar 220 volt omvormer die via de sigarettenaansteker  kan worden aangesloten. Uit de sigarettenplug kan maximaal 150 watt worden getrokken (meer kan bij de meeste auto's niet) en dat is voldoende voor een laptop, DVD speler, videogame etcetera. Een iets grotere omvormer zou ook nog kunnen (300 watt) maar dan moet deze wel direct op de accu worden aangesloten via korte accukabels. In auto's is dit vaak lastig te realiseren, in bestelbussen eenvoudiger omdat daar de accu vaak onder de bestuurdersstoel is weggewerkt.

 

En staat u toch een keertje stil en wilt u de omvormer gebruiken, zet het liefst de automotor aan zodat de dynamo wordt geactiveerd. Anders wordt het misschien duwen geblazen.

 

Omvormer op de startaccu, wordt misschien duwen?