Solar installatie - Ben en Nellie in Spanje

Gepost door Sander 24-08-2018 Zonnepanelen,

Het volgende enthousiaste en uitvoerige verslag kregen wij van Ben en Nellie uit Den Helder. Zij hebben een huisje of zoals Ben zegt, hut, in Spanje en wilden dat knap gaan voorzien van elektriciteit. Opgewekt met zonne energie. Zoals dat vaak gaat, horen we van veel mensen niets meer, omdat het zelf installeren meestal toch succesvol afloopt en de apparatuur niet snel kapot gaat. Maar Ben klom in de digitale pen en stuurde het volgende. Het verhaal is, op wat punten en komma's na en qua layout, verder niet door ons veranderd.

 


Hallo Sander
 
Ik liep al een poosje tegen mijzelf te vertellen, Ben, het wordt hoog tijd dat je Sander eens laat weten hoe het allemaal in Spanje gegaan is ?
Op een één of andere manier komt het er dan net niet van en de weken vliegen voorbij.
Maar goed, nu gaat het dan echt gebeuren.

 

Solar installatie bekabeling binnen

Laten we met het nieuws beginnen dat alles prima werkt. Maar er zijn, tijdens het installeren altijd wel dingen waar je tegen aanloopt.
Zoals het bekijken of de panelen op het dak kunnen, daar was ik al gauw achter, na ventilatieroosters weg gehaald te hebben, dat de dakspanten daar te dun voor waren.
Dan maar eerst voor de hut, [zie foto’s ] alwaar ik er al snel achter kwam, dat als ik ze naast elkaar zou leggen en dan “SERIE-PARALLEL" moest schakelen, dit niet mogelijk was.
Hoe ik het ook probeerde, dit ging echt niet lukken i.v.m. de lengte van de kabels van de panelen.

 

Solar installatie autonoom installatie panelen

 

Ik had geen ander keus om ze dan maar met alle aansluitdozen tegen elkaar aan te leggen zodat ik genoeg lengte in de kabels had.

Om te proberen of alles werkte zijn de panelen eerst voor de hut gelegd, dit was niet echt handig ,daar lagen ze al snel in de weg.
Omdat ik lekker veel kabel had had ik wat meer speling om een definitieve plek te zoeken, dat was al snel gelukt [zie foto’s ],hier heb de panelen op een paar balken gelegd en daar wat stenen omheen om ze een beetje aan het gezicht te onttrekken, [dat wou Nellie graag en je weet het vrouwen krijgen meestal hun zin????? ]

 

Autonome zonne installatie laadregelaar en aansluitingen binnen

 

Het definitieve frame is , [”AS WE SPEAK” ] nu in de maak en dat wordt een frame waarbij ze in sets van 2 kantelbaar worden en +/_ 50 á 60 centimeter van de grond. Het installeren van de spullen binnen was nog een warm klusje, bij 30 graden binnen aan het knutselen valt niet mee, maar ook dat is voor elkaar gekomen. Er is alleen 1 dingetje wat ons tegenviel en dat is het lawaai van de omvormer { FAN ],deze slaat toch wel met grote regelmaat aan, ook zonder verbruikers.

Volgens de gebruiksaanwijzing is dat vrij normaal i.v.m. de HOTSPOT in de omvormer. Nu is het bij ons het geval dat hij in de keukenkast staat, [ wel geventileerd hoor i.v.m. koeling ] [ zie foto ] en de achterwand daarvan is de kleding kast waar de rest in zit, laadregelaar /accu’s etc. en ja, dat is tevens onze slaapkamer.

Overdag is het draaien ven de fan geen punt maar  ‘s nacht houd hij je toch wakker, is niet fijn!!
Nu is mijn plan om de omvormer te verplaatsen naar een plaats onder de caravan, in een geventileerde en afgesloten kast/hok ??,direct waar al mijn kabels van buiten naar binnen gaan, dat is ietsje verder als waar hij nu staat.

 

Solar installatie zelfstandig vier zonnepanelen


Nu heb ik daarover een vraag, hoelang mogen de kabels ,met de diameter die jij geleverd hebt, zijn om het spul [ omvormer ] te verplaatsen?
Het zal, in mijn geval, zeker niet langer dan 3 meter zijn, of moet ik dikker kabel hiervoor aanschaffen?

 

[antwoord op de vraag van Ben of de kabels tussen de accu's en de omvormer kunnen worden verlengd naar 3 meter: geen probleem, mits de goede dikte wordt gebruikt. Het regelmatiger aanslaan van de ventilator van de omvormer wordt veroorzaakt door hoge omgevingstemperatuur en het inbouwen in een omlijste/vrij afgesloten ruimte zoals een kastje. Is een omvormer vrij en relatief koel geplaatst, dan hoor je hem een stuk minder of niet.]Het gaat om de kabels van de omvormer naar de shunt min - en van de omvormer naar de plus + van de batterij.
Ik hoop dat jij mij daar antwoord op kan geven.

Sander, om een heel lang verhaal kort te maken,  ALLES WERKT NAAR BEHOREN en met de 2 accu’s die wij nu hebben kunnen wij het prima redden.
We hebben wel de oude koelkast een enkeltje vuilnisbelt gegeven en daar voor in de plaats een AAA +++ aangeschaft en ik moet je zeggen die is een stuk zuiniger ,ondanks dat hij vaker aanslaat en mijn bier wordt ook veel kouder, als dat geen “2 VLIEGEN IN 1 KLAP” is  ,dan weet ik het ook niet meer.

Sander, ik hoop dat ik je een beetje ge-update hebt over ons reilen en zeilen.
En ja, meestal hoor je weinig tot niets meer van een klant nadat er afgerekend is, zo steek ik niet in elkaar, vandaar dit mailtje.
Ik moet alleen nog even een hele positieve recensie plaatsen op jou “site”, dat gaat nog wel gebeuren, het zit in mijn hoofd.
Tot zover maar eens.ik hoop dat het hele verhaal zo een beetje duidelijk is en ik acht op je antwoord over de kabels.
 
Groeten    Ben & Nel uit Den Helder