Voorkom storing door goede omvormer installatie

Gepost door Sander 12-11-2018 Omvormers,

Omvormers en voedingen bevatten interne elektronische schakelaars die elektromagnetische Interferentie (EMI) veroorzaken. Deze uitstraling kan gaan via de lucht ('radio') en via kabels. 

EMI interferentie door omvormers en voedingen
bron: wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_compatibility

 

Deze EMI is altijd onbedoeld en kan niet volledig worden voorkomen. Het ontstaan is inherent aan de manier waarop moderne voedingen werken, namelijk via hoogfrekwente schakelingen. De grootte van EMI kan wel worden beperkt, door een goed circuitontwerp, tot acceptabele niveaus. Apparatuur die niet goedgekeurd is voor de EU/NL markt mag niet worden gebruikt en kan grote verstoringen veroorzaken op andere apparatuur, denk aan radio en TV ontvangers maar ook andere apparatuur in het algemeen. Soms is het merkbaar, bijvoorbeeld door slechtere radio-ontvangst, maar soms merk je storingen diet direct op. Bijvoorbeeld meetresultaten die worden beïnvloed.


In het algemeen geldt dat hoe zwaarder het omvormervermogen is, des te groter de kans is op EMI. Daarom is het zo moeilijk om een zware omvormer te ontwerpen die voldoet aan onze regelgeving. Apparatuur direct gekocht in bijvoorbeeld Azië voldoet over het algemeen niet aan onze veiligheids- en EMI eisen en mag mede om deze reden niet worden gebruikt.


Een goedgekeurde omvormer is ontworpen binnen de limieten die zijn gesteld aan interferentie binnen zakelijke/commerciële en consumenten toepassingen. Deze omvormers en voedingen kunnen toch nog relatief grote verstoringen uitstralen en overbrengen via bekabeling als zij niet goed worden geïnstalleerd.
In het onderstaande vindt u maatregelen die u kunt nemen om verstoring door uw omvormer op andere apparatuur te minimaliseren

 

Reduceer Elektromagnetische Interferentie (EMI) door goede installatie

 

De effekten van EMI hangen naast het ontwerp van de omvormer/voeding af van een aantal externe factoren binnen de installatie zoals de nabijheid van de omvormer tot de andere apparatuur (de 'ontvangers'), type en kwaliteit van de aansluitkabels en draden etc. 

EMI uitstraling veroorzaakt door externe factoren binnen de omvormerinstallatie kan als volgt worden gereduceerd:

  • De massa aansluiting van de omvormer moet worden verbonden met het aardsysteem van voertuig, vaartuig of gebouw. Merk op dat er in voer- en vaartuigen geen daadwerkelijk aardcontact is in de meeste gevallen, hier wordt dan het chassis mee bedoeld.
  • Installeer de omvormer zover mogelijk weg van gevoelige apparatuur zoals radio, TV, audio en video apparatuur.
  • Houd de kabels tussen accu en omvormer zo kort mogelijk
  • Houd geen ruimte tussen gelijkstroomkabels, in het bijzonder de kabels tussen omvormer en accu. Bind deze bijvoorbeeld samen met tie wraps of pas een kleine 'twist' toe: iets in elkaar draaien van de kabels. Dit vermindert verstoring in de accukabels en verbetert performance en efficiency omdat energie wordt toegevoerd aan de omvormer en niet in andere energie wordt omgezet
  • Gebruik bij bepaalde apparatuur liefst kabels met een metalen/koperen mantel. Bijvoorbeeld bij antenne inputs. Gebruik ook kabels met een mantel bij audio en video apparatuur
  • Beperk het gebruik van vermogensapparatuur als u audio/video apparatuur gebruikt