Het avontuur van het maken

Gepost door Sander 07-03-2022 Accu en acculaders,Zonnepanelen,

Het avontuur van het maken: Jan-Willem's offroad combinatie

 

Dit avontuur stuurde Jan-Willem op. Hij beschrijft onder andere de bouw van zijn elektrische installatie in zijn offroad combinatie. Een hartverwarmend en inspirerend verhaal dat wij u niet wilden onthouden.


Na onze laatste wild kampeer trip met de jeep en offroad aanhanger in de Ardenne met mijn zoon heb ik besloten niet langer op stronken, wortels en takken mijn tentje elke avond op te zetten diep verscholen in het bos.
Na een week avontuur voelde het als een wedstrijd MMA vechten, beurs, lam en kreupel van de rare houdingen, dus er komt een daktent op de aanhanger voor de volgende trip!

 

 

De keuze is gemaakt, wij gaan naar Zweden! Na wat zoek en speurwerk en geduld een mooie gebruikte Jimba Jimba daktent over genomen van een toffe kerel die haar nieuw had gekocht om met zijn autistische zoon de garbage run naar Hongarije te rijden en het ook vertikte om op de grond te slapen.

 

 

En zo vangt ons bouw avontuur aan. Met een zoon van 17 in opleiding, las en constructie, gaan we aan de slag. De deksel moet wel omhoog open klappen dus de tent op de deksel van de aanhanger schroeven is geen optie. We gaan aan het ontwerpen hoe wij dat dan gaan tackelen?
We meten uit en komen tot de conclusie dat we vier grote knikarm scharnieren gaan maken zodat we de tent op hoogte hebben als we op lokatie zijn en plat op de bagagewagen ligt zodat die niet als een waggelende eend achter ons aanslingert over de bospaden van Zweden!

Wij realiseren dat je met maar 10 liter water in een jerrycan je geen 4-5 dagen weg kan blijven dus zoek ik een kunststof tank! Die vind ik en bouwen we in een frame onder de aanhanger met beplating zodat die niet geperforeerd kan worden. Mooi! 75 liter water!

 

 

En daar begint het! Leuk, water in de tank is zo gefixed. Maar hoe krijgen we het er uit? Ja, met een pompje! Ook gevonden maar nu nog stroom! Trekken we dat van de jeep of maken we die offroad aanhanger selfsupporting! Natuurlijk dat laatste. Nou dan maar weer het internet afspeuren en you tube filmpjes kijken maar nergens een helder compleet verhaal. Allemaal ervaren bouwers die net niet laten zien waar het omgaat in de detail. En als ambachtsman heb ik meer vragen erbij dan antwoorden. Welke accu, welke regelaar, wel zonnepanelen of niet? En vooral hoe alles aan te sluiten. Ik stuit in mijn zoek tocht op de website van Mobilenergy. Een online bedrijf in Nederland met een fijn te navigeren website. Ik wil niet allemaal losse componenten kopen om vervolgens spullen te hebben die niet samenwerken of niet het optimale resultaat brengt. Natuurlijk vind je geen antwoorden over mijn bouw vragen, maar ik heb die vragen wel! Ik besluit te bellen.

De grap is toch al best prijzig met de uitbereiding want het zou alleen een daktent zijn. Nou is geld uitgeven nooit een probleem maar een miskoop vind ik zelf altijd heel frustrerend.

 

 

Ik krijg een vriendelijke kerel aan de lijn en vraag of hij ook expertise verkoopt?
Verrast door de vraag zegt hij spontaan “welke expertise”? Ik leg hem mijn dilemma uit! “Natuurlijk verkoop ik je mijn expertise als je de materialen bij mij besteld”, is zijn oprechte antwoordt. Ik zeg dat lijkt mij een vanzelfsprekendheid! Maar je hoeft het niet op te sturen als ik alles wat ik nodig heb bestel en ik kom het ophalen dan kan jij mij mijn vragen beantwoorden? “Dat is een deal”!
Ik krijg alleen maar vragen van Sander, “wat wil je, hoeveel verbruik, wil je later nog uitbreiden”?
Ik beantwoord alle vragen die ik op mij krijg afgevuurd. “Dan heb je enkel deze spullen nodig en dat andere slaat nergens op. Heb je gewoon niet nodig”, is het antwoord. Ik check het nog een keer, serieus, maar op de you tube filmpjes, “jij wilde toch advies op maat? Dan heb je dit nodig voor wat jullie gaan doen en is ruim voldoende”, is het antwoordt! Kijk, dat is wat ik zocht, advies opmaat en ik had echt te veel en te moeilijk alles samengesteld met alle input van you tube.

 

 

Zo gezegd zo gedaan, aanhanger afgebouwd met een semi-tractie accu met een vaste 220 lader, 12 volt voeding vanuit de jeep als tweede accu systeem en zonnepanelen met alle toebehoren. Een samengesteld pakket op maat waar niks overbodigs in of aanzit. Simpel, helder en topkwaliteit en service met duidelijke uitleg!

 

Wij zijn twee weken compleet stand alone weg geweest in de bossen van Zweden en hebben de ultieme vader zoon trip gehad die met de bouw 3 halve maand heeft geduurd. De bouw was geweldig dankzij alle leuke leveranciers van alle componenten waaronder zeker Sander van Mobilenergy.