TL verlichting op omvormers: pas op

Gepost door Sander 10-12-2012 Omvormers,

Een 12 naar 230 volt omvormer (of 24 naar 230 omvormer als u een 24V accu heeft) maakt van 12 volt gelijkspanning uit bijvoorbeeld een accu, 230 volt wisselspanning. Hoe 'mooi' hij dat doet hangt af van de gebruikte techniek in de omvormer.

 

 

TL op 12 naar 230 volt omvormers: let altijd goed op 

 

In alle gevallen, welke omvormer u ook gebruikt, moet worden opgepast met het gebruik van TL verlichting. 

 

TL buis met starter

 

TL buis met 'ouderwetse' starter (bron: Wikipedia) 

 

Een TL buis is een buis geladen met gas, dat fosfor aan de binnenkant van de buis laat oplichten. Dit geheel 'ontbrandt' pas bij een hoge spanning (1000 volt). Om deze spanning op te wekken is een voorschakelautomaat nodig, ook wel TL starter genoemd. De oudere starters doen dit op relatief ruwe wijze waardoor deze hoge spanning langdurig op de 230 volt uitgang van de omvormer komt te staan. 

 

Het kan lang duren, het kan kort duren. Maar uiteindelijk is de kans groot dat de omvormer bezwijkt onder deze herhaaldelijk toegebrachte spanning die optreedt als de TL buis wordt aangezet.

 

 

Koop een moderne, hoogfrekwente starter

 

Wilt u een TL-buis aansluiten op een 12V omvormer,neem er dan één met een moderne starter op basis van HF (hoogfrekwent) techniek.

 

TL buis met hoogfrequente starter

 

TL buis met moderne, hoogfrekwente starter (bron: Wikipedia)

 

Deze starter zorgt ervoor dat er kortdurende, gepulsde, hoogspanning wordt opgewekt en dat de door de spoel in de starter opgewekte 'blindstroom' wordt gecompenseerd. 

Dit zorgt voor een veel vriendelijkere belasting voor de omvormer die nu goed kan blijven werken.