De beste Accukabels

Betrouwbare en voordelige Accukabels

Accukabels op maat, dubbel geïsoleerd met koperen kern


Onze accukabels hebben een kern van koper, dit is de beste geleider. Ze zijn alle dubbel geïsoleerd, flexibel, oliebestendig en kunnen in rood (plus) en zwart (min) worden geleverd. Prijs is gebaseerd op kabellengte, -dikte en soort afwerking aan de eindpunten.


Wij leveren een aantal standaard kabelsets in lengtes tot maximaal 6 meter. 3 meter is de standaard maximale lengte die wij adviseren om uw omvormer/apparatuur met een accu te verbinden. Voor andere toepassingen is meer dan 6 meter soms mogelijk. Kies in die gevallen een kabel die meer stroomcapaciteit heeft dan dat onderstaande tabel aangeeft.


Installatietip: plus en min kabels zo dicht mogelijk bij elkaar

Voor het beste resultaat, leg de plus (rood) en min (zwart) kabel zo dicht mogelijk bij elkaar (tiewrap) en draai ze licht om elkaar heen. Hierdoor worden storingen van en naar de kabel het beste onderdrukt. Verder, in geval van grote stromen (vanaf ca. 50 ampere), gebruik ook min-kabel en gebruik niet het chassis ('massa') voor retourstromen. In sommige gevallen is het chassis een beperkende factor in doorgifte van energie.


kabeldikte ampere en vermogen berekenen 

Een accukabel kan een maximale hoeveelheid stroom aan. Dit staat los van de accuspanning. Grove richtlijn: met een 16mm2 kabel kan tot ca. 80 ampere worden overgebracht, met een 25mm2 kabel tot 150 ampere en met een 35mm2 kabel tot ca. 250 ampere.

Omdat spanning maal stroom gelijk is aan vermogen (watt), kan bij 24 volt het dubbele vermogen worden getransporteerd ten opzichte van een 12 volt accu. Daarom zijn 24V accukabels vaak dunner en kunnen ook langer worden gemaakt.

Het maximale vermogen dat uw omvormer moet leveren bepaalt de diameter van de kabels die u nodig heeft. Selecteer in de volgende tabel uw accuspanning en maximale(continue) omvormer-vermogen, In de bovenste rij leest u dan de benodigde kabeldiameter.


Accu / kabeldiameter>
16 mm2
25mm2
35mm2
12 volt1000 watt1500 watt2500 watt
24 volt2000 watt3000 watt5000 watt


Neem nooit een te dunne maar liefst iets te dikke kabel: dit kan anders leiden tot spanningsval (omvormer slaat eerder af), vermogensval (apparatuur kan niet opstarten) of zelfs warm wordende kabels. Gebruik dunne en dikke accukabels altijd in combinatie met een passende mega-zekering.