Accukabels

Accukabels op maat, dubbel geïsoleerd met koperen kern


Onze accukabels hebben een kern van koper, dit is de beste geleider. Ze zijn alle dubbel geïsoleerd, flexibel, oliebestendig en kunnen in rood (plus) en zwart (min) worden geleverd. Prijs is gebaseerd op kabellengte, -dikte en soort afwerking aan de eindpunten.


Wij leveren een aantal standaard kabelsets in lengtes tot maximaal 6 meter. 3 meter is de standaard maximale lengte die wij adviseren om uw omvormer/apparatuur met een accu te verbinden. Voor andere toepassingen is meer dan 6 meter soms mogelijk. Kies in die gevallen een kabel die meer stroomcapaciteit heeft dan dat onderstaande tabel aangeeft.


Geen retourrecht voor accukabels: onze accukabels (eventueel afgemonteerd) worden speciaal op maat voor u gemaakt en vallen niet onder retourrecht. U kunt ze dus niet retourneren.


Installatietip: plus en min kabels zo dicht mogelijk bij elkaar

Voor het beste resultaat, leg de plus (rood) en min (zwart) kabel zo dicht mogelijk bij elkaar (tiewrap) en draai ze licht om elkaar heen. Hierdoor worden storingen van en naar de kabel het beste onderdrukt. Verder, in geval van grote stromen (vanaf ca. 50 ampere), gebruik ook min-kabel en gebruik niet het chassis ('massa') voor retourstromen. In sommige gevallen is het chassis een beperkende factor in doorgifte van energie.


kabeldikte ampere en vermogen berekenen 

Een accukabel kan een maximale hoeveelheid stroom aan. Dit staat los van de accuspanning. Grove richtlijn: met een 16mm2 kabel kan tot ca. 80 ampere worden overgebracht, met een 25mm2 kabel tot 150 ampere en met een 35mm2 kabel tot ca. 250 ampere.

Omdat spanning maal stroom gelijk is aan vermogen (watt), kan bij 24 volt het dubbele vermogen worden getransporteerd ten opzichte van een 12 volt accu. Daarom zijn 24V accukabels vaak dunner en kunnen ook langer worden gemaakt.

Het maximale vermogen dat uw omvormer moet leveren bepaalt de diameter van de kabels die u nodig heeft. Selecteer in de volgende tabel uw accuspanning en maximale(continue) omvormer-vermogen, In de bovenste rij leest u dan de benodigde kabeldiameter.


Voltage   16mm2   25mm2   35mm2

12 volt1000 watt  1500 watt  2500 watt

24 volt2000 watt3000 watt5000 watt


Bovenstaande tabel gaat uit van een kabellengte van ongeveer een meter. Als u langere kabels wilt gebruiken dan is richtlijn om vanaf 2 meter een kabeldiameter hoger te nemen. Bv. 12 volt, 1500 watt, wordt 35mm2 in plaats van 25mm2 kabel.


Neem nooit een te dunne maar liefst iets te dikke kabel: dit kan anders leiden tot spanningsval (omvormer slaat eerder af), vermogensval (apparatuur kan niet opstarten) of zelfs warm wordende kabels. Gebruik dunne en dikke accukabels altijd in combinatie met een passende mega-zekering.


Meer over de invloed van (te dunne) accukabels in uw systeem ziet u hier:


Meer kunt u trouwens ook lezen in dit artikel op onze zustersite Omvormer Advies.


Populaire blog items
Gratis kleine mobiele zonnepanelen boek

Gratis kleine mobiele zonnepanelen boek

Sander 10-02-2015
(Dit artikel is ook verkrijgbaar als handig e-book. U kunt het boek hier downloaden)  Zonnepanelen zijn de laatste jaren snel in prijs gedaald. Zo sterk zelfs, dat inmiddels veel mensen niet alleen op hun huis maar ook andere locaties één of meerdere panelen hebben geplaatst.  Een kleine greep van d...
Lees meer
Zonnepanelen berekenen

Zonnepanelen berekenen

Sander 18-08-2018
U wilt een autonome, zelfstandige installatie met zonnepanelen?  Met zonnepanelen kunt u een zogenaamde autonome installatie maken. Dat wil zeggen dat u geen stroom van het elektriciteitsnet nodig hebt. Autonome installaties kom je bijvoorbeeld tegen in tuinhuisjes, op boten, in campers en afgelegen...
Lees meer
Fietsaccu onderweg opladen: lood om lithium

Fietsaccu onderweg opladen: lood om lithium

Sander 24-08-2023
 Nu er inmiddels meer e-bikes, e-steps en dergelijke worden verkocht en lijken rond te rijden dan niet-ondersteunde exemplaren, neemt de vraag naar mogelijkheden om deze overal op te laden toe. Het is toch ook heerlijk: er op uit met de camper, fietsen mee, en waar je maar wilt fietsen en met eigen ...
Lees meer
Welke zekering heb ik nodig in accu installaties?

Welke zekering heb ik nodig in accu installaties?

Sander 30-01-2024
Zeker altijd iedere verbruiker apart  In accu-installaties wordt vaak vergeten om zekeringen in aansluitkabels op te nemen. Je werkt met lage spanningen nietwaar? Maar eigenlijk is dit helemaal geen logische redenering. Een gezonde accu (12 volt, 24 volt, of zelfs 48 volt) kan enorme stromen leveren...
Lees meer