Accukabels

Accukabels op maat, dubbel geïsoleerd met koperen kern


Onze accukabels hebben een kern van koper, dit is de beste geleider. Ze zijn alle dubbel geïsoleerd, flexibel, oliebestendig en kunnen in rood (plus) en zwart (min) worden geleverd. Prijs is gebaseerd op kabellengte, -dikte en soort afwerking aan de eindpunten.


Wij leveren een aantal standaard kabelsets in lengtes tot maximaal 6 meter. 3 meter is de standaard maximale lengte die wij adviseren om uw omvormer/apparatuur met een accu te verbinden. Voor andere toepassingen is meer dan 6 meter soms mogelijk. Kies in die gevallen een kabel die meer stroomcapaciteit heeft dan dat onderstaande tabel aangeeft.


Installatietip: plus en min kabels zo dicht mogelijk bij elkaar

Voor het beste resultaat, leg de plus (rood) en min (zwart) kabel zo dicht mogelijk bij elkaar (tiewrap) en draai ze licht om elkaar heen. Hierdoor worden storingen van en naar de kabel het beste onderdrukt. Verder, in geval van grote stromen (vanaf ca. 50 ampere), gebruik ook min-kabel en gebruik niet het chassis ('massa') voor retourstromen. In sommige gevallen is het chassis een beperkende factor in doorgifte van energie.


kabeldikte ampere en vermogen berekenen 

Een accukabel kan een maximale hoeveelheid stroom aan. Dit staat los van de accuspanning. Grove richtlijn: met een 16mm2 kabel kan tot ca. 80 ampere worden overgebracht, met een 25mm2 kabel tot 150 ampere en met een 35mm2 kabel tot ca. 250 ampere.

Omdat spanning maal stroom gelijk is aan vermogen (watt), kan bij 24 volt het dubbele vermogen worden getransporteerd ten opzichte van een 12 volt accu. Daarom zijn 24V accukabels vaak dunner en kunnen ook langer worden gemaakt.

Het maximale vermogen dat uw omvormer moet leveren bepaalt de diameter van de kabels die u nodig heeft. Selecteer in de volgende tabel uw accuspanning en maximale(continue) omvormer-vermogen, In de bovenste rij leest u dan de benodigde kabeldiameter.


Accu / kabeldiameter>
16 mm2
25mm2
35mm2
12 volt1000 watt1500 watt2500 watt
24 volt2000 watt3000 watt5000 watt


Neem nooit een te dunne maar liefst iets te dikke kabel: dit kan anders leiden tot spanningsval (omvormer slaat eerder af), vermogensval (apparatuur kan niet opstarten) of zelfs warm wordende kabels. Gebruik dunne en dikke accukabels altijd in combinatie met een passende mega-zekering.

Populaire blog items
Zonnepanelen berekenen

Zonnepanelen berekenen

Sander 18-08-2018
U wilt een autonome, zelfstandige installatie met zonnepanelen?  Met zonnepanelen kunt u een zogenaamde autonome installatie maken. Dat wil zeggen dat u geen stroom van het elektriciteitsnet nodig hebt. Autonome installaties kom je bijvoorbeeld tegen in tuinhuisjes, op boten, in campers en afgelegen...
Lees meer
Hoe vol is mijn accu?

Hoe vol is mijn accu?

Sander 08-02-2018
De eenvoudigste manier om te weten hoeveel er nog in een accu zit is een accumeter. Deze sluit u aan op de + en - pool van de accu. Met behulp van een aantal LED's (rood-oranje-groen) krijgt u dan een grove indicatie. Figuur 1: 'stoplicht' accumeter Een nauwkeuriger gereedschap om dit te bepalen is ...
Lees meer
Accu kabeldikte

Accu kabeldikte

Sander 14-11-2018
Een vraag die we vaak krijgen is, hoe dik moet een kabel tussen een 12 naar 230 volt omvormer en accu eigenlijk zijn? De eenvoudige formule luidt: Vermogen (watt) = Spanning (volt) maal stroom (ampère) Uit deze formule kunt u afleiden: Stroom = vermogen gedeeld door spanning en Spanning = vermogen g...
Lees meer
Gratis accu(lader) boek

Gratis accu(lader) boek

Sander 10-02-2015
 In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan de orde.Accu's - introductie Hoe lang gaat een accu mee? Hoe weet ik wanneer een accu leeg is? Accucapaciteit bij verschillende stromen (Peukert effect) Hoe accu's correct te laden Laden met een 3- of zelfs 7-traps lader? Laderkeuze: de optimale laad...
Lees meer