Omvormers voor laptops, welke auto omvormer?

Gepost door Sander 10-10-2016 Omvormers,

We slepen onze laptops overal mee naartoe. Helaas hebben die dingen, ondanks toenemende snelheid, geheugens en dergelijke, nog steeds een batterijduur van ongeveer 2 uur en daarna is het over. Onderweg moeten we dus de accu van de laptop weer volladen en tegelijkertijd weer gebruiken. Wat is nu de beste keuze voor een auto omvormer?

 

Een laptop wordt geleverd met een voeding. Dit is een kastje dat van 220 (230) volt wisselspanning uit het stopcontact een lagere gelijkspanning maakt, in de orde van 14 tot 22 volt. De voeding wordt ingeplugd op de laptop en deze kan worden gebruikt en geladen.

 

In de auto hebben we alleen beschikking over 12 volt gelijkstroom uit de accu. We moeten dus op één of andere manier deze 12 volt gelijkspanning omhoog brengen tot de gewenste spanning voor de laptop. Dit kan met een auto omvormer op twee manieren.

 

1. Met behulp van een gelijksspanning auto omvormer

Deze maakt van de 12 volt accuspanning een hogere gelijkspanning. Deze omvormer vervangt in de auto uw laptopvoeding. Meestal kan de uitgangsspanning van zo'n omvormer met een schakelaar aan de laptop worden aangepast.

 

Een nadeel is dat gelijkstroom 12v omvormers worden geleverd met een beperkt aantal stekkertjes voor in de laptop. Helaas heet bijna iedere laptopfabrikant een eigen stekker (dit verschilt zelfs per laptopmodel). De volgende methode is in dat geval beter.

 

2. Universelere oplossing via een 12 naar 220 volt auto omvormer

In dit geval heeft u wel uw laptopvoeding nodig: deze prikt u in de auto omvormer. Er zijn bij deze methode eigenlijk 2 conversies: de omvormer maakt van 12 volt accuspanning 220 volt wisselspanning; de laptopvoeding maakt van de 220 volt wisselspanning de gelijkspanning voor uw laptop.

 

Tegenwoordig wordt meestal gekozen voor methode 2. De auto omvormer kan dan namelijk ook voor andere doeleinden worden gebruikt. De oplossing in methode 1. is alleen bruikbaar voor uw laptop. Andere laders van bijvoorbeeld uw telefoon, DVD speler, kunnen hier niet mee worden vervangen. Dit kan bij methode 2 wel (eventueel meerdere apparaten tegelijkertijd via een 220 volt stekkerblokje).
Wel moet nog even worden overwogen of u een eenvoudige, gemodificeerde sinus, omvormer kiest of een duurdere, zuivere sinus, omvormer. De laatste heeft de voorkeur en zal zeker geen extra slijtage toebrengen aan uw laptopvoeding.