Gemodificeerde sinus golfvorm

Gepost door Sander 18-03-2011 Omvormers,

Er bestaan veel theoretische verhandelingen over de verschillende soorten omvormers. We kennen de eenvoudigere gemodificeerde sinus en de complexere zuivere sinus omvormers. In alle gevallen zijn zuivere sinus omvormers de beste keuze, maar daar hangt helaas een prijskaartje aan: ze zijn een stuk duurder. Geen wonder dus dat gemodificeerde sinus omvormers nog steeds het meest worden verkocht en eerlijk is eerlijk: ze worden kwalitatief steeds beter en eenvoudigere apparatuur werkt er vaak ook op.

 

Laten we nog even teruggaan naar de spanning uit omvormers. Een zuivere sinus omvormer genereert een (bijna) perfecte wisselspanning die er zo uitziet.

 

Golfvorm uit een zuivere sinus omvormer

 

Een gemodificeerde sinus omvormer maakt er iets anders van, zoiets:

 

Golfvorm uit een gemodificeerde sinus omvormer

 

Een enorm verschil, nietwaar? We kunnen hier diep op ingaan met wiskundige formules maar in de kern komt het erop neer dat de zuivere sinus omvormer alleen maar 50 Hertz sinusvormige wisselspanning maakt, en de gemodificeerde sinus maakt naast 50Hz ook een heleboel extra storende frequenties (zogenaamde 'harmonischen'). En die stoorspanningen, die zijn voor een flink deel bepalend voor de kwaliteit van de omvormer. Hieronder een opsomming van wat wel, niet en misschien werkt.

 

Apparatuur die niet werkt met gemodificeerde sinus omvormers


In onze Omvormer Keuzehulp vindt u een aantal apparaten die het gewoonweg niet doen met een gemodificeerde sinus omvormer. Bekende voorbeelden: Senseo, Nespresso, Dremel tool, flitser. Wilt u deze apparatuur aansluiten: niet discussiëren, zuivere sinus omvormer gebruiken.

 

Apparatuur die soms met gemodificeerde sinus omvormers werkt


Er zijn ook apparaten die kunnen werken op een gemodificeerde sinus omvormer, maar soms ook niet. Voorbeeld: koelkast met compressor, pomp, tandenborstel. Het KAN goed gaan, het kan ook NIET goed gaan. Er zijn bijvoorbeeld koelkasten die prima werken. Soms gaat het een tijdje goed en krijg je op de lange termijn problemen, zoals een omvormer die uiteindelijk toch door de voortdurende hoge inductiestromen de geest geeft. Voor deze categorie raden wij een zuivere sinus omvormer aan, als uw budget het maar enigszins toestaat. Dergelijke apparatuur belast een omvormer namelijk aanzienlijk en dat komt uiteindelijk niet ten goede aan de omvormer of het apparaat zelf.

Er is ook apparatuur die het ogenschijnlijk doet maar waarmee u geen enkel risico wilt lopen. Medische apparatuur bijvoorbeeld, u moet er waarschijnlijk niet aan denken dat uw inhalator op reis de geest geeft. Of apparaten die verkeerde meetresultaten tonen, zoals spectrumanalyzers en oscilloscopen.

 

Omvormer Keuzehulp

Kies de juiste 12 naar 230 inverter met onze omvormer keuzehulp

 

Apparatuur die wel werkt met gemodificeerde sinus omvormers maar soms met wat ongemak


Dan kennen we nog een categorie apparaten die het meestal wel doet maar ongemak met zich mee kan brengen. Bijvoorbeeld een televisie die stoorstrepen geeft door de stoorspanningen van de gemodificeerde omvormer; een audioversterker die de storing duidelijk door de luidsprekers laat horen; ook is er apparatuur die het op zich goed doet maar waarvan de voeding een zoemend geluid produceert, bijvoorbeeld omdat de transformatorplaatjes mee resoneren. De ene persoon vindt dit geen probleem en de ander ergert zich groen en geel. Dit is een heel persoonlijke keuze.

 

Apparatuur die wel werkt met gemodificeerde sinus omvormers


En dan is er ook een hele reeks apparaten die zonder problemen werkt op een gemodificeerde sinus omvormer. Eenvoudige belastingen zoals lampen, veel gereedschap en dergelijke. 

U ziet, het is  allemaal niet zo zwart wit. En soms is het ook een kwestie van uitproberen. Vandaar dat wij Omvormer Tevredenheidsgarantie bieden: werkt de omvormer toch niet of niet naar tevredenheid met uw apparatuur, dan kunt u hem omruilen voor een ander type.