Omvormer beveiligen

Gepost door Sander 04-10-2017 Omvormers,

Een 12 naar 230 volt omvormer (of 24 naar 230 volt) maakt van een lage, 'ongevaarlijke', accuspanning een wisselspanning met dezelfde potentie als een stopcontact bij u thuis. Reken maar na, de omvormer versterkt de spanning met bijna een factor 20 (230 gedeeld door 12). Een 12 volt accu kunt u aan beide polen tegelijk vastpakken, er zal dan een kleine voor de mens ongevaarlijke stroom lopen.

 

De 230 volt aansluitingen van de omvormer kunt u maar beter niet aanraken. Er is overigens wel een belangrijk verschil: uw 230 volt installatie thuis is met één geleider (de 'nul' draad) verbonden met de aarde. Pakt u alleen maar de andere geleider vast (de 'hete' aansluiting of fase), dan krijgt u een opdonder omdat de stroom via uw lichaam naar de aarde kan stromen. Omdat een omvormer een zogenaamd zwevend circuit vormt, zonder aardcontact, moet u om een schok te krijgen beide 230 volt geleiders aanraken. Dit is misschien al een geruststelling voor u.


Met de juiste maatregelen geen gevaar met een omvormer


Hoe moet u nu met een potentieel gevaarlijke situatie zoals een omvormer omgaan, u wilt immers een 'stopcontact onderweg' en daarbij natuurlijk niet aan dit gevaar worden blootgesteld. Mits u de juiste voorzorgmaatregelen neemt kan er eigenlijk weinig mis gaan. Daar gaan we nader op in.

Stel, u gaat met de auto op vakantie. U heeft een omvormer gekocht waarop u een DVD-setje aansluit om de kinderen zoet te houden en een kleine koelkast voor de versnaperingen onderweg. De omvormer heeft u (zoals het hoort bij een grotere omvormer die meer dan 150 watt moet leveren, meer daarover in dit artikel) direct op een accu aangesloten en heeft u (tijdelijk) tussen de beide voorstoelen gemonteerd. Het stopcontact is naar de achterstoelen gericht want daar bevindt de aan te sluiten apparatuur zich. Welke voorzorgmaatregelen kunt u nu nemen?


12 naar 230 volt omvormer preventie tips

 

  1. SpijkerVertel de achterpassagiers dat er een stopcontact in de auto zit (de omvormer) en dat daar net zo voorzichtig mee om moet worden gegaan als met stopcontacten thuis. Dus geen objecten in het stopcontact steken, geen vingertjes in de gaatjes
  2. Richt het 230 volt stopcontact van de omvormer van de passagiers af, buiten hun zicht
  3. Als u de omvormer niet gebruikt zet hem dan uit via de knop op de omvormer zelf. Wilt u voorkomen dat een passagier hem zelf aanzet, dan kunt u overwegen de accukabel te voorzien van een zogenaamde massaschakelaar, waarmee alleen u voorin de omvormer kunt bedienen
  4. Stopcontact kinderbeschermingSteek liefst de apparatuur in de omvormer en gebruik geen stekkerblok als dit niet hoeft. Bij gebrek aan 230 voltstopcontacten op de omvormer zelf, neem een degelijk stekkerblok met een degelijke, korte, kabel. Een te lange kabel kan sneller verstrikt of beschadigd raken Stopcontact kinderbeveiliging
  5. Kies voor een omvormer waarbij het 230 volt contact is voorzien van veiligheidsklepjes die het bemoeilijken om vreemde objecten, anders dan stekkers, in te steken. Zitten deze er niet op, monteer dan een draaibeveiliging die u bij elke bouwmarkt kunt kopen
  6. Neem een hoogstroom zekering op in de pluskabel van accu naar omvormer. Voor bepaling van de groote van de zekering: maximaal omvormer vermogen gedeeld door accuspanning = zekeringwaarde. ROnd deze af naar boven. Bijvoorbeeld, 600 watt omvormer op een 12 volt accu. Dit geeft 50 ampere maximaal. Onze best passende zekering is 60 ampere.


Met wat logisch nadenken voorkomt u gevaarlijke situaties. Voelt u zich echter niet helemaal zeker, schakel dan de hulp in van een expert (installateur) of neem even contact met ons op om de situatie door te nemen.