Terugleveren met jullie omvormers, kan dat?

Gepost door Sander 18-08-2014 Omvormers,Zonnepanelen,

Regelmatig krijgen wij de vraag of onze 12 (of 24) naar 230 volt omvormers ook energie kunnen  terugleveren aan het elektriciteitsnet.

 

 

Omvormer genereert zelfstandig elektriciteit

 

Het eenvoudige antwoord is nee. Onze omvormers genereren zelfstandig 230 volt wisselspanning, onafhankelijk van een elektriciteitsnet. Omgekeerd kunnen omvormers die (in combinatie met zonnepanelen of windmolens uiteraard) geschikt zijn voor teruglevering niet zelfstandig 230 volt genereren, maar moeten altijd worden verbonden met het elektriciteitsnet van uw energieleverancier.

 

De reden is eigenlijk tweeledig. enerzijds is de toepassing van beide omvormers meestal strikt gescheiden. Een omvormer moet of zelfstandig kunnen opereren, of terugleveren. Anderzijds is het een vereiste dat omvormers die terugleveren, niet zelfstandig mogen werken als (een deel van) het elektriciteitsnet uitvalt. In dat geval zou er nog steeds spanning op het net staan, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben bij bijvoorbeeld reparatiewerkzaamheden.

 

 

Is combinatie omvormer mogelijk?

 

En toch is de vraag of een combinatie mogelijk is, soms gerechtvaardigd. Men wil dan dat er altijd elektriciteit is, ook als het net uitvalt. Men wil dan geheel op zelfgegenereerde zonne-energie kunnen doordraaien. 

 

Het kan op zich wel, maar heeft wel wat haken en ogen. En u hebt een aparte (autonome) omvormer nodig met een of meerdere accu's. En er moeten de nodige ingrepen worden gedaan in uw huisinstallatie.

 

WIlt u eens praten over de mogelijkheden, neem gerust eens contact met ons op.