Omvormer op de sigarettenaansluiting

Gepost door Sander 01-02-2011 Omvormers,Accu en acculaders,

Een 12  naar 230 volt omvormer kan zowel direct op de accu worden aangesloten als op de 'sigarettenaansluiting' van uw auto. De eerste wijze heeft de voorkeur en is zelfs noodzakelijk voor omvormers waarop u meer dan ongeveer 150 watt aan apparatuur wilt aansluiten.

 

Gemaakt om... sigaretten aan te steken

Waarom is dat zo? Is dit een beperking van onze omvormers? Nee, het zit zo. De sigarettenaansluiting werd jaren geleden gemaakt om met zo'n gloeiplug, dus met minder brandgevaar in de auto, een sigaret of sigaar aan te steken. Zo'n gloeispiraal wordt dan wel gloeiend heet, maar heeft omdat het om zo'n klein te verwarmen oppervlak gaat niet veel vermogen nodig.

 

Maar we willen steeds meer apparatuur in de auto gebruiken

Naarmate we meer spullen in de auto meenamen die we van spanning wilden voorzien, ontstond de trend om deze te voorzien van een 12 volt plug die in de aansluiting kon worden gestoken. Dat gaat prima voor kleine apparaten zoals navigatie-apparatuur, telefoons en zelfs laptops. De bekabeling in uw auto van accu naar de sigarettenaansluiting is echter relatief dun en met een zekering begrensd tot circa 150 watt (10-15 ampère zekering). Knoei hier niet mee door bijvoorbeeld een grotere zekering te plaatsen: er kunnen ongelukken gebeuren als u uit de dunne bekabeling hoge vermogens wilt trekken. Verder zijn de sigarettenpluggen zelfs vaak niet bedrijfszeker bij hogere vermogens en we maakten zelfs mee dat er één smolt.

 

Niet meer dan 150 watt uit de sigarettenaansteker

Richtlijn: niet meer dan 150 watt uit de sigarettenaansluiting proberen te halen. (dit is het vermogen van een zeer zware laptop). Als u een omvormer aansluit, niet meer apparatuur aansluiten dan 150 watt in totaal. Wilt u meer vermogen, dan zal er niets anders opzitten dan een goed aangelegde (gezekerde) kabel te trekken of bij ondeskundigheid te laten trekken naar uw accu. Bij twijfel, raadpleeg uw garage of installateur.

 

Speciale 12 (en 24) naar 230 volt omvormers met sigarettenplug

Een aantal van onze kleinere omvormers, zoals deze gemodificeerde sinus omvormer van 350 watt, worden om die reden geleverd met twee kabel: één met plug en één met klemmen voor direct op de accu. Het vermogen dat u uit de omvormer wilt halen bepaalt welke aansluiting u gebruikt.