Accu onderhoud

Gepost door Sander 05-09-2011 Accu en acculaders,

U bent lekker op vakantie geweest. De 12 naar 220 volt omvormer heeft (hopelijk) zijn taak goed gedaan en de accu mag weer even uitrusten. We stallen de boel en kijken er niet meer naar om. 

 

Is dat wel verstandig? Vaak staat zo'n accu meer dan een half jaar niets te doen. En niets doen is voor een loodaccu niet zo bevorderlijk. Een accu werkt het beste als u hem voortdurend vol laadt.

 

 

Help mijn accu loopt vanzelf leeg

 

Een 12 volt (lood-)accu loopt in de winterstalling leeg door de volgende oorzaken:

 

  • 12 volt accuAangesloten verbruikers onttrekken meestal wat lekstroom, ook als ze niet zijn aangezet
  • Aangesloten bekabeling, zekeringkastjes en dergelijke, kunnen een kleine lekstroom veroorzaken
  • Zelfontlading. Ook al heeft u alle verbruikers afgekoppeld, dan nog loopt er een kleine stroom van de plus naar de min pool in de accu zelf.
  • Alles bij elkaar is het niet ondenkbaar dat een ongebruikte accu binnen een half jaar 'leeg' is (onder 50% laadniveau). En als een loodaccu iets niet fijn vindt, is het om leeg te zijn. De capaciteit om weer energie op te nemen neemt hierdoor af en de levensduur wordt korter.

 

Wat kunt u aan het leeglopen van uw accu doen?

 

Denk eens aan de volgende stappen voordat u uw accu in de winterstalling zet:

 

  • Schroef alle bekabeling los van de accu. Als dit niet mogelijk of te bewerkelijk is, denk dan eens aan een zogenaamde massaschakelaar die u opneemt in uw accukabel. Deze schakelt de boel ook echt volledig 'af'.
  • Verplaats de accu naar een plek die niet wordt geteisterd door lage temperaturen. Een accu kan niet goed tegen vorst.
  • Laat uw accu overwinteren op een (warmere) een plek met 230 volt netspanning. Koop een goede acculader die ook kan druppel-laden. Deze sluit u maandelijks even aan op de accu. De druppelstand zorgt ervoor dat de accu voortdurend op peil wordt gehouden doordat de accuspanning steeds wordt gemeten. Komt deze onder niveau, dan schakelt de lader weer aan. Er zijn tegenwoordig acculaders beschikbaar die een druppellaad-functie combineren met hoge laadstroom om een lege accu weer vol te laden. Of zelfs met een complete onderhoudsfunctie.
  • Een andere mogelijkheid is om het op peil houden van uw accu uit te besteden aan een klein zonnepaneel (uiteraard via een laadregelaar). Dit is een mogelijkheid voor boten en voertuigen die buiten zijn gestald. Er zijn inmiddels ook kleine 'druppel paneeltjes' die u achter uw voorruit zet en in de sigarettenaansteker steekt. Bijvoorbeeld dit 4,8 watt zonnepaneel.