Accu vol laden, hoe doe je dat?

Gepost door Sander 16-09-2015 Omvormers,Accu en acculaders,

Houd uw accu vol

 

Een loodaccu houdt ervan om vol te zijn. Te lange leegstant is funest. Er bestaan verschillende lood(zuur)accu's. De bekendste zijn:

 


We kennen ook wel de termen start-, tractie- en semitractieaccu. Maar dat zijn meer aanduidingen voor de toepassingen waarbinnen een accu kan worden gebruik. Een goede natte accu kan evengoed een (semi-)tractie accu zijn, en een AGM accu kan soms ook als startaccu worden gebruikt.

 

Ze werken op basis van verschillende technieken maar hebben toch veel overeenkomsten. Een goede AGM-accu kan bijzonder veel worden ontladen (regelmatig van 100 naar 20% niveau) maar ook daarvoor geldt dat u deze daarna direct weer moet volladen.

 


Wanneer is een accu vol en wanneer is hij leeg?

 

Om de laadtoestand van een accu te bepalen koppelen we de accu los van alle verbruikers en laten hem 10 minuten rusten. De accuspanning zal in die tijd stijgen en stabiliseren. U heeft voor het meten alleen een digitale (cijfertjes) of analoge (wijzer) voltmeter nodig. Deze koop je tegenwoordig voor een paar tientjes en is eigenlijk onmisbaar voor ons doel. Veel accumeters zijn gewoon voltmeters in een eigenaardig jasje.

 

We nemen het volgende tabelletje erbij, uit ons grote accu en acculaderboek:

 
Laadtoestand accu% ontladen soortelijke massa elektrolytRustspanning in volt
100%01,2812,72
80%201,24512,52
60%401,2112,30
40%601,17512,09
20%801,1411,88
0%1001,1011,64

 

Als u uw accu helemaal heeft volgeladen met een goede acculader, dan is de accuspanning direct daarna vaak meer dan 13 volt. Deze spanning zakt dan vanzelf wat terug richting 12,7-12,8 volt. Is uw accu helemaal uitgeput dan is de spanning 11,6 volt of lager. Een accuspanning lager dan 11 volt is buitengewoon alarmerend en de accu kan vaak niet meer of volledig worden gereanimeerd: de capaciteit is dan blijvend verminderd. Een 12 volt accu bestaat uit 6 stuks 2 volt cellen. Het komt ook voor dat een cel defect is. De spanning komt dan niet boven de 10 volt en dan is het helaas einde oefening.

 

Nog een opmerking over meten van de accuspanning als er verbruikers actief zijn. In dit geval is de accuspanning sowieso wat lager vanwege de vloeiende stroom (lading). Hoe hoger de stroom des te lager de spanning die u dan meet. Dus, nogmaals, accutoestand meet u direct op de accupolen in rust. Dus even alle verbruikers en laders uitzetten en na 10 minuten pas meten.


Wilt u trouwens echt accuraat weten hoeveel capaciteit uw accu heeft? Dan is onze E-xpert accumonitor de enige precieze keuze. Deze laat zonder extra handelingen op ieder moment de totale en resterende capaciteit van uw accu zien. U leest hier meer over het meten van uw accustatus.


Voorkom dat de accu leeg raakt

 

Leer uw accu kennen. Heeft u een nieuwe accu gekocht meet dan regelmatig na gebruik wat de accuspanning in rust is en hoe snel dit gaat. Schrijf de resultaten op in een tabelletje. Helemaal luxe is een accumeter die precies meet hoeveel stroom er in de accu en er weer uit is gegaan, zoals deze.

 

Zeker als u een accu van iemand heeft overgenomen is het gewoon nodig dat u weet hoe snel de spanningsdaling gaat: dit is een maatstaf voor de capaciteit van de accu. Een door de vorige eigenaar slecht behandelde accu valt dan snel door de mand. 

 

Een andere maatregel is gebruik van een accubewaker. Deze sluit u aan tussen uw accu en de verbruikers en schakelt af zodra de accuspanning onder een bepaald niveau komt. Verkrijgbaar tot 200 ampère, zie hier een totaal overzicht van onze Samlex accubewakers.

 

 

Omvormer als accubewaker: niet verstandig

 

Een goede 12 of 24 naar 230 volt omvormer is ook altijd voorzien van een onderspanning beveiliging.Onder deze spanning kan de omvormer niet meer werken. De meeste omvormers staan ingesteld op 11 volt of lager. Dit is voor ons doel dus niet bruikbaar, gebruik dit dus niet als bewaker want dan is het meestal al te laat. Koop dus een aparte accubewaker voor dit doel.