Bespaar niet op kabels en verbindingen

Gepost door Sander 05-06-2013 Omvormers,Accu en acculaders,

Regelmatig komen wij installaties tegen met goede apparatuur, maar slechte of ondermaatse werking. Heel vaak is dit terug te leiden tot bekabeling en de verbindingen tussen accukabels en apparatuur. Hier een paar tips.

 

 

Gesmolten accukabelTe dunne accukabels


Hoe lager de spanning, des te hoger de stroom bij eenzelfde vermogen. De stroom die een accu levert is 20 maal zo hoog als de stroom aan de 230 volt uitgang van de omvormer.  Hoe hoger de stroom, des te dikker de kabels moeten zijn. Voor de juiste kabeldiameters kijkt u hier.

 

 

Oude accukabels


De mantel van oude kabels kan verpulveren of scheuren, zeker als deze in weer en wind heeft vertoefd. Vervang deze oude bekabeling direct.

 

 

Onoverzichtelijke installaties


Als u een installatie van iemand overneemt (op camper, boot etc.) vraag de vorige eigenaar dan naar het installatieschema. Heeft hij dit niet (kans is groot) maak dit schema dan zelf door alle bekabeling na te lopen. Bij twijfel over de kwaliteit van de installatie en gebruikte materialen: sloop verdachte verbindingen en leg nieuw aan. Vergeet niet zelf een schema te maken :-)

 

 

Slechte connectoren of connectoren slecht vastgeknepen


Kabels moeten aan beide zijden worden voorzien van connectoren om verbinding te maken met de apparatuur. Het beste is een knijp ('crimp') verbinding. Hoe dikker de kabel, des te lastiger het wordt om deze connectoren zoals accu-ogen er zelf aan te zetten. Gebeurt dit niet goed dan geleidt de kabel de stroom niet (goed) en kan de connector losschieten met alle gevolgen van dien.

Links een rondom geknepen oog, rechts ...?

 

U beschikt waarschijnlijk niet over een 6-kants tang voor dit werk. Wilt u hulp, neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag. U kunt bijvoorbeeld langskomen, dan knijpen wij de juiste connectoren aan.

 

Video!


​Meer over de theorie en en een meting in de praktijk aan accukabels in onze volgende video: