Omvormer aansluitschema's

Gepost door Sander 11-06-2012 Omvormers,Accu en acculaders,

MHier vindt u een aantal veelgebruikte schema's voor 12 naar 230 volt omvormers. Ook geldig voor 24 naar 230 volt omvormer uiteraard.


Om de schema's niet te onoverzichtelijk te maken zijn extra zekeringen in accukabels niet weergegeven!

 

 

Schema 1 - 12/24  naar 230 volt Omvormer aangesloten op accu

 

Omvormer op accu schema 1

 

Toelichting:

 

De accu voedt de 12 naar 230 volt omvormer, de omvormer genereert zo 230 volt wisselspanning. Op de omvormer sluiten we eventueel een standaard stekkerblokje aan, zodat we meerdere apparaten ('verbruikers') kunnen aansluiten.

 

Opmerkingen:

 • Denk aan eventuele extra zekering in + accukabel.
 • Accu moet uiteraard regelmatig worden bijgeladen.
 • Aan omvormer kunnen meerdere stopcontacten worden gemaakt met een eenvoudig stekkerblok.
 • Bij voorkeur omvormer met massa aansluiting koppelen aan chassis/'aarde'. Dit is meestal een blokje op de buitenkant van de omvormer met schroefverbinding. Dit geldt zeker voor omvormers die u in een installatie opneemt die gekoppeld wordt aan het lichtnet (via bv omschakelautomaat of ingebouwde lader)
 • Liefst geen startaccu als energiebron gebruiken bij vermogens hoger dan ca 150 watt. Neem hiervoor liefst een tweede accu, zie schema 3.
 • Gebruik niet alleen een + maar ook een - kabel tussen de accu en de omvormer. Chassis als min (retour) gebruiken wil nog wel eens problemen geven bij grotere stromen
   

Schema 2 - 12/24  naar 230 volt Omvormer aangesloten op accu, 230 volt kan overschakelen van netspanning op omvormerspanning

 

Schame 2 omvormer met acculader op accu

 

Toelichting:

 

Schema 1 is uitgebreid met een voorziening (230 volt omschakelautomaat) die zodra netspanning weer beschikbaar is, de verbruikers hiermee voedt. De 12/24 naar 230 volt omvormer hoeft dan niet meer te werken. Tevens wordt dan de accu bijgeladen. Valt de netspanning weer weg, dan schakelt de installatie weer over op omvormer-voeding.

 

Opmerkingen:

 

 • De switch is in het ideale geval voorzien van een automatische schakelaar met een voorkeur, zoals deze. Omvormer op ingang 1, netspanning op ingang 2. Komt netspanning erbij dan wordt ingang 2 automatisch doorgeschakeld naar het stekkerblok.
 • Acculader werkt uiteraard alleen als er netspanning is
 • Denk om extra zekering in accukabel
 • Bij voorkeur omvormer met massa aansluiting koppelen aan chassis/'aarde'
 • Zware verbruikers zoals een kachel die u niet via de omvormer wilt voeden, direct aansluiten aan binnenkomende 230 volt netspanning. Via switch laten lopen heeft dan geen zin.
   

 

Schema 3 - 12/24  naar 230 volt Omvormer aan huishoudaccu, welke wordt bijgeladen via alternator (dynamo)

 

Schema 3 aangesloten met alternator

 

Toelichting:

De eerste, direct aan de alternator/dynamo gekoppelde accu is de startaccu. Deze moet altijd op peil blijven. Wordt de motor gestart, dan schakelt de intelligente laadstroomverdeler de tweede (huishoud-)accu bij en deze wordt ook geladen. Verder identiek aan schema 1.

 

Opmerkingen:

 

 • Denk aan zekeringen in accukabels, en naar laadstroomverdeler. De zekeringen moeten zo dicht mogelijk bij de accu('s) worden gemonteerd zodat bij kortsluiting de accu in alle gevallen wordt afgekoppeld
 • Aan de tweede accu kan tevens een (230 volt gevoede) acculader worden aangesloten. In dat geval werkt de laadstroomverdeler de andere kant op en wordt de startaccu ook op peil gehouden.
 • Moderne voertuigen (motortype Euro5/6) zijn uitgerust met laadcircuits die ervoor zorgen dat de startaccuspanning laag blijft. Hierdoor ontstaan problemen bij het laden van een tweede accu via een eenvoudige laadstroomverdeler. Een erg goede maar helaas ook duurdere oplossing hiervoor is onze Elogic laadbooster lijn. De Elogic zorgt ervoor dat de lage dynamospanning wordt opgewaardeerd naar een prima laadspanning en -stroom voor uw huishoudaccu.

  Gebruikt u een eenvoudigere laadstroomverdeler in een modern voertuig dan kan het gebeuren dat de huishoudaccu niet (goed) wordt opgeladen. Het relais in de verdeler geeft immers de laadspanning van de dynamo onveranderd door. Hierdoor kan de accu snel verouderen of defect raken. 

  De Elogic booster converteert spanning en stroom altijd naar de juiste niveaus en zorgt altijd optimaal voor ow tweede kostbare accu. De Elogic werkt trouwens in één richting, dit in tegenstelling tot de laadstroomverdeler. Dat wil zeggen dat de startaccu niet wordt meegeladen als er een acculader op de huishoudaccu wordt gezet.