Samlex BS100 Laadstroomverdeler 12/24V, 100 ampere

Samlex BS100 Laadstroomverdeler 12/24V, 100 ampere

Deze BS100 verdeler kan gebruikt worden in situaties waarbij 2 accu's aanwezig zijn, bijvoorbeeld in boten, campers, service wagens. Ook kan de BS100 gebruikt worden als spanningsafhankelijke schakelaar.

Voordeel van deze verdeler is dat er nauwelijks spanningsverlies is zoals in geval van diode verdelers en de alternator van het voertuig hoeft dus niet te worden aangepast. De verdeler kan eenvoudig worden bijgeschakeld (aansluiting op de startaccu) zonder dat het bestaande voertuigcircuit moet worden aangepast. Een duidelijke installatie handleiding wordt meegeleverd. Klik op het tweede plaatje bij dit artikel voor een schematische weergave van de installatie.


Voor welke accucapaciteit (Ah)?

Een vraag die wij regelmatig krijgen is of deze laadstroomverdeler alleen voor accu's geschikt is tot 100Ah. Dit is een misverstand. Ampere (A) en ampere-uur (Ah) staan los van elkaar. De BS100 kan vrijwel iedere accu laden, ongeacht de Ah capaciteit van de accu. Voor kleinere voertuigen zoals personenwagens en boten is de BS100 vrijwel altijd voldoende. Alleen als uw dynamo ruimschoots (meer dan) 100 ampere levert, dan raden wij een grotere laadstroomverdeler aan. Dit is voornamelijk van toepassing voor sommige campers en grotere (bedrijfs-)wagens.


Opmerking voor eigenaren van EURO5/6 wagens

Euro 5/6 voertuigen zijn voorzien van een acculaadsysteem dat ervoor zorgt dat een extra accu in veel gevallen niet, niet goed wordt geladen of zelfs wordt overladen. Vanwege het karakter van de BS100 moet voor dergelijke voertuigen een ander laadsysteem worden gekozen. Wij hebben hier de Samlex Elogic productlijn in het assortiment opgenomen.


Bekabeling

Voor aansluiten van de BS100 tussen de start accu en de huishoudaccu raden wij aan om een accukabel van tenminste 16 mm2 te gebruiken. U heeft voor de plus-draad twee stukken nodig, waartussen de BS100 wordt opgenomen. Beide stukken moeten worden afgemonteerd met accu-ogen van 8 mm. Accukabels vindt u hier op onze site.

De BS100 moet verder met het chassis (min-aansluiting) van het voertuig worden verbonden. Dit hoeft geen dikke kabel te zijn, omdat deze nauwelijks stroomvoerend is. Een 1,5 mm2 installatiedraad is geschikt. In deze kabel moet een zekering van 3 ampere in bijpassende houder worden opgenomen.

Let verder op de zekering van de accukabels. Wij leveren hier alle materialen voor en adviseren een zekering van 100 ampere met bijpassende houder in de kabelstukken tussen BS100 en zowel de startaccu als de huishoudaccu.


Omschrijving

De BS100 is een hoog vermogen mechanische schakelaar die door een microprocessor wordt gestuurd. In het geval dat 2 accu's gebruikt worden zal het relais "kijken" naar de accuspanning die op de start accu aanwezig is. Een accu die niet geladen wordt zal in een 100% geladen toestand een spanning hebben van ca. 12,6V (25,2V). Wanneer het voer-vaartuig gestart wordt zal de spanning langzaam oplopen naar de maximum laadspanning van ca. 14,4V (28,8V). Als de spanning minimaal 7 seconden 13,2V (26,4V) is zal de schakelaar sluiten. Nu zal ook de 2e accu mee geladen worden. Alle extra verbruikers zijn, zoals gebruikelijk in boten, campers e.d., aangesloten op de 2e accu. Wanneer het voer-vaartuig stil gezet wordt zal na enige tijd de accuspanning zakken de dus de schakelaar weer openen. Dit gebeurt als de spanning min. 60 seconden 12,8V(25,6V) of lager is. De start accu blijft dus altijd 100% vol. Er is door de werking van de schakelaar geen kans dat de accu's zich via elkaar ontladen.


Bipolaire werking:

De BS100 heeft nog een 2e unieke gebruiksmogelijkheid. Indien u in uw toepassing een acculader aangesloten heeft op uw 2e accu, voorkomt bij boten en campers, zal als de accuspanning van de 2e accu minimaal 7 sec hoger wordt als 13,2V (26,4V) ook de startaccu worden bijgeladen; dit is vooral een groot voordeel als u ergens lang stil staat/ligt. In dit geval blijft ook uw startaccu in optimale conditie en zal zo snel als de acculader verwijderd wordt de schakelaar openen als de spanning minimaal 60 seconden onder de 12,8V (25,6V) zakt.


Alleen 12 of 24 volt

Wij krijgen weleens de vraag of de BS100 spanningsconversie kan doen. Bijvoorbeeld een 24 volt motorsysteem dat een 12 volt huishoudaccu oplaadt. Dit is niet mogelijk, de BS100 werkt in zowel 12 en 24 volt systemen, maar geen combinatie. Wilt u een 12 volt accu opladen met een 24 volt dynamo, dan kunt u bijvoorbeeld de Samlex MPC20 lader gebruiken.


Specificaties

 • Merk: Samlex, gemaakt in Nederland
 • Autodetectie 12/24 volt accu
 • Maximaal dynamo/verbruikerstroom 100 ampère
 • Piekstroom: 300A (250 msec)
 • Standby stroom:
 • Voltage stabiliteit:+/- 2%
 • Aanschakelspanning: 13,2V / 26,4V
 • Uitschakelspanning: 12,8V / 25,6V
 • Aansluiting diameter accubekabeling: M6
 • Aanbevolen diameter hoogstroombekabeling: 25mm kwadraat
 • Aansluittype massa en startcontact aansluiting: Faston 6,3mm (plat contact)
 • Starthulpcontact
 • Massa/minus aansluiting; LET OP deze moet altijd worden aangesloten via een zekering van 3 ampère
 • Er wordt geen bekabeling en zekering meegeleverd
 • Afmetingen (l x b x h): 4,6 x 4,6 x 8 cm
 • Gewicht: 0,11 kg
 • Nederlandstalige handleiding (download)

 

Garantie

Wij leveren deze verdeler standaard met 2 jaar garantie.


 

 • Merk: Samlex
 • Model: BS100
 • Beschikbaarheid: Op voorraad
 • 68,00€
 • Excl. BTW: 56,20€

Tags: samlex, laadstroom verdeler, bs100, acculader, 12 volt acculader, 24 volt acculader