Omvormer sinussen ontmaskerd: de kwaliteit van omvormer stroom

Gepost door Sander 31-12-2009 Omvormers,

Een omvormer maakt wisselspanning van accuspanning. Iedere omvormer doet dit op dezelfde wijze, je moet alleen even kijken hoeveel vermogen zo'n ding kan leveren... 

 

Helaas, de werkelijkheid is iets anders. Er bestaat ten eerste een principieel verschil tussen de eenvoudigere gemodificeerde sinus en zuivere sinus omvormers. Er wordt veel gesproken over de spanningsvormen uit deze omvormers, maar hoe zien deze er nu uit? En hoe ziet de spanning die ons energiebedrijf ons levert er uit? Dat moet toch wel een prachtige sinusgolf opleveren! 

 

Voor het geval u ons niet kunt volgen, een sinus is een wiskundige functie, en ziet er uit als een zich repeterende golfvorm. Hij heeft een frequentie en een amplitude (hoogte). Voor onze netspanning geldt dat de sinus zich 50 maal per seconde repeteert (50 Hertz).De zogenaamde effectieve waarde van onze netspanning is 230 volt:

 

230 volt wisselspanning, effectieve waarde en topwaarde

Voor onze metingen aan echte spanningen maken we gebruik van een oscilloscoop. Dit apparaat maakt op een scherm de spanning als functie van de tijd zichtbaar. Een groen stipje beweegt zich heel snel heen en weer over het scherm en wordt door de aangeboden gemeten spanning omhoog en laag gebracht en tekent zo de spanningsvorm op het scherm.

 

De spanningsvorm uit een gemodificeerde sinus omvormer 

 

Wisselstroom uit een gemodificeerde sinus omvormer

Dit is de typische spanning zoals die uit een gemodificeerde sinus omvormer komt. De meeste gemodificeerde sinus omvormers produceren een vergelijkbare spanningsvorm, sommige zelfs een grovere. Ook al weet je niets van elektronica, de meeste mensen zullen al met zo'n plaatje een indruk krijgen van de beperktere mogelijkheden die een gemodificeerde sinus omvormer biedt. 

 

De rechte spanningsvorm heeft als belangrijk resultaat dat er behoorlijk wat stoorspanning  aan de aangesloten apparatuur wordt aangeboden. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld hogere temperatuur in het voedingscircuit en hoorbare brom in transformatoren of audio/video apparatuur. 

 

Er bestaan ook tussen gemodificeerde sinus omvormers onderling grote verschillen. Want de spanningsvorm is maar één aspect die de kwaliteit van de omvormer bepaalt (wel een heel belangrijke). Ook stabiliteit, beveiligingen en de stroomkwaliteit zijn belangrijke aspecten waar wij bij de selectie van onze omvormers zorgvuldig naar kijken. 

 

De spanningsvorm uit een 12V zuivere sinus omvormer

 

Wisselspanning uit een zuivere sinus omvormer


Kijk dat is een echte sinus! Hij komt uit een van onze Samlex zuivere sinus omvormers. 

 

En dan nu nog een vrij ontnuchterend plaatje.

 

De spanningsvorm uit ons stopcontact

 

Wisselspanning vorm van netstroom

Dit is geen spanning uit een omvormer. Dit is de spanning uit het stopcontact zoals aangeboden door onze energieleverancier. In dit geval Nuon in Almere, elders zal het plaatje niet veel verschillen. De golf heeft meer de vorm van een afgeplatte driehoek! 

 

We moeten concluderen dat de zuiverste spanning kan worden bereikt met een zuivere sinus omvormer. Zelfs uw energieleverancier kan dit niet altijd. Uiteraard zijn er ook toepassingen waarvoor een gemodificeerde sinus omvormer voldoende is, kijk hiervoor op onze  Omvormer Keuzehulp. Of neem even contact met ons op.

 

Er zijn overigens nog andere criteria die de kwaliteit van een omvormer bepalen, laat u niet alleen leiden door de kwalificatie gemodificeerde of zuivere sinus! Een goede omvormer levert deze spanning en het bijbehorende vermogen (stroom) namelijk ook bij moeilijke belastingen zoals inductieve belastingen, pompen en dergelijke. Ook bij de zuivere sinus omvormers zijn er goede en minder goede apparaten.