Welke onderdelen heb ik nodig voor een autonome solar installatie

Gepost door Sander 22-05-2015 Zonnepanelen,

U heeft minimaal vier onderdelen nodig om een zelfstandig werkende solar (zonne-) installatie te maken die 230 volt produceert:

 

 

Het zonnepaneel moet niet direct op een accu worden aangesloten. Dit komt onder andere omdat een zonnepaneel een spanning genereert die afhankelijk is van de zon-intensiteit. Een accu daarentegen moet met een vastgestelde spanning (en stroom) worden geladen. Verder willen we voorkomen dat de accu teveel wordt ontladen of opgeladen.
Voor dit doel is een solar laadregelaar nodig. Deze heeft een ingang (+ en -) voor het zonnepaneel, en een uitgang (+ en -) voor de accu.


Accu en zonnepaneel moeten op elkaar zijn afgestemd


De accu kan klein of groot zijn. Dit hangt geheel af van de toepassing. Accu en zonnepaneel moeten op elkaar zijn afgestemd qua (elektrische) grootte. Is een zonnepaneel te groot dan produceert hij energie die niet in de accu kan worden opgeslagen. Dat is niet erg maar wel zonde. Is de accu te groot dan bestaat het gevaar dat het paneel de accu nooit vol krijgt waardoor de accu steeds slechter gaat presteren. Een vuistregel (en ook niet meer dan dat) is de accucapaciteit gelijk maken aan het maximale paneelvermogen. Bijvoorbeeld, een 100Ah 12 volt accu met een 100 watt paneel.


Bent u serieus dan moet u even rekenen of ons aan het werk zetten om even wat te berekenen. Mail of bel gerust, wij hebben een eenvoudig computermodel dat een goede berekening kan maken.
Voor een calculatie van de grootte van deze onderdelen verwijzen wij u naar dit artikel.
 

230 volt maken van accuspanning


Een solar installatie produceert via de accu een gelijkspanning. Deze is 12 of 24 volt. Heeft u bijvoorbeeld een 230 volt boormachine, dan moet u deze lage gelijkspanning omzetten naar een hogere wisselspanning. Hiervoor hebt u een 12 (of 24) naar 230 volt omvormer nodig. Het maximale wattage dat de omvormer uit de accu kan halen of hoe lang u kunt boren, hangt vervolgens af van de grootte en stroomcapaciteit van uw accu.

 

Verbindingsmateriaal


Uiteraard worden de bovenstaande vier onderdelen met elkaar verbonden via bekabeling en connectoren. U heeft minimaal de volgende nodig:
 

  • Solar kabel tussen zonnepaneel en laadregelaar: 2 kabels, één voor plus en één voor min
  • Solar kabel tussen laadregelaar en accu, ook twee stuks voor plus resp. min
  • MC4 connectorset voor verbinding van de solar kabels met de zonnepanelen (de meeste zonnepanelen worden afgemonteerd met ca. een meter kabel met MC4 connectoren)
  • Kabel tussen accu en omvormer

 

Uitbreiden van de installatie

 

Is uw installatie te klein, dan kan deze later meestal worden uitgebreid. U kunt bijvoorbeeld een extra paneel parallel schakelen, Dit doet u door de plussen van de panelen aan elkaar te koppelen en de minnen. Voor dit doel zijn er handige Y-connectoren beschikbaar.

Ook accu's kunt u op deze manier uitbreiden, door een tweede gelijk exemplaar aan parallel te koppelen. Idem als met het zonnepaneel, plussen en minnen aan elkaar. U gebruikt hiervoor accu verbindingskabels.