Levensduur omvormer verlengen

Gepost door Sander 24-05-2012 Omvormers,

Ieder elektronisch apparaat heeft een bepaalde levensduur. Daarna is het apparaat niet meer te repareren of het repareren kost meer dan de aanschaf van een nieuwe.12 naar 220 volt omvormer te warm Alleen 'oldtimers' vormen een categorie apart die niet alleen wordt beoordeeld op economische levensduur maar vooral op emotionele waarden.

 

Een 12 naar 220 volt omvormer (of 24 naar 230 volt omvormer, uiteraard, afhankelijk van uw accu) kan jarenlang mee gaan. Sommige klanten bellen ons met omvormers van wel 15 jaar oud. Hoe beter een omvormer is ontworpen en geproduceerd met goede componenten des te beter de mogelijke levensduur.  Er zijn daarbij een aantal zaken die u zelf in de hand heeft.

 

Liever een wat grotere omvormer

 

Het allerbelangrijkste advies: zorg dat de omvormer (en daarmee de elektronica aan de binnenkant) niet te warm wordt. Een aantal tips hiervoor:

 

  • Schaf een omvormer liefst een 'maatje groter' aan. Dan hoeft hij niet voortdurend zijn maximale vermogen te leveren en is de elektronica eigenlijk over-gedimensioneerd. Hierdoor loopt deze niet voortdurend tegen haar grenzen aan
  • Zorg ervoor dat een omvormer zijn warmte kwijt kan. Als u een omvormer wilt inbouwen denk er dan aan om ventilatie-openingen te maken in de ruimte waar hij staat. Over het algemeen zijn twee ventilatieopeningen van +/- 60 cm² voldoende. Bij omvormers met een wat groter vermogen (vanaf ongeveer 1500 Watt) wordt aangeraden de opening tweemaal zo groot te maken. Bij hoge omgevingstemperaturen of langdurig functioneren onder volle belasting moet u de ventilatieopening minimaal viermaal zo groot kiezen.
  • Zet de omvormer uit als hij niet wordt gebruikt. Schaf eventueel een afstandsbediening aan om dit te vergemakkelijken.
  • Pas goed op welke apparatuur aan wordt gesloten. Bepaalde apparatuur belast een omvormer (tijdelijk) meer dan andere. Voor bijvoorbeeld een koelkast heeft u een zuivere sinus omvormer nodig. De compressor heeft namelijk veel aanloopstroom nodig. Zie onze Omvormer Keuzehulp.


Stijgt de buitentemperatuur, dan stijgt de binnentemperatuur waar de omvormer staat vaak erg snel mee, of sneller. In dashboardkastjes en machinekamers kan de temperatuur tot meer dan 50 graden Celsius oplopen. Hier moet alle (in werking zijnde) elektronica zo min mogelijk aan worden blootgesteld. Dus, omvormer opbergen in het handschoenenvakje mag, maar bij ingebruikname eruit halen!