Omvormer installatie

Gepost door Sander 18-10-2011 Omvormers,Accu en acculaders,

 

De eenvoudigste manier om een 12V omvormer (of 24V omvormer natuurlijk) aan te sluiten is via de sigarettenaansteker:

 

omvormer aangesloten op sigaretten aansluiting

 

Op de 220 volt zijde van de 12V omvormer sluit u vervolgens uw apparatuur aan en u bent klaar. 


Nadeel van deze methode is dat het omvormervermogen beperkt is tot 150 watt. Dit is prima voor laptops, DVD spelers en dergelijke, maar onvoldoende voor het grotere werk zoals boormachines en Nespresso apparaten. Over de reden van deze beperking kunt u in dit artikel alles lezen.

 

Meer vermogen nodig? Direct op de accu

 

Om het meeste vermogen uit uw accu te halen moet u een directe verbinding maken tussen de omvormer en uw accu. U heeft verder een voldoende dikke en zo kort mogelijke accukabel nodig. Dit ziet er als volgt uit:

 

12 naar 230 volt omvormer direct op accu

 

De kabels tussen de omvormer en de accu zijn relatief dik omdat hier  veel stroom loopt: bij een 12 volt accu wel 20 maal zoveel als aan 230 volt zijde. Een 1000 watt omvormer zorgt bij maximale belasting voor 90 ampère stroom tussen accu en omvormer, aan 230 volt zijde is dit slechts 4 ampère.

 

Zekering extra

 

Omdat de stroom in de accukabels hoog is, adviseren wij om dicht bij de accu in de(plus) accukabel een hoogstroom zekering op te nemen. Mocht er sluiting ontstaan in de kabel, dan smelt deze zekering tijdig door.

Het ziet er als volgt uit:

 

Omvormer met zekering op accu

 

Meer stopcontacten nodig? Neem een stekkerblok


De meeste 12/24 naar 230 volt omvormers hebben maar één of twee 230 volt stopcontacten. Dit aantal kan makkelijk worden uitgebreid door er een standaard stekkerblok op aan te sluiten:

 

 

Lange kabel nodig? Aan 230 volt zijde, niet aan accuzijde 

 

Mag de lengte van de accukabels niet te lang worden, aan 220 volt zijde geldt deze beperking niet. Een stekkerblok met een snoer van 10 meter is meestal geen probleem. Plaats dus de omvormer zo dicht mogelijk bij de accu, en verleng de kabel aan 220 volt zijde.