Omvormer stroom gaat heen en weer

Gepost door Sander 01-12-2014 Omvormers,

Als je een gloeilamp op een 12 naar 230 volt omvormer aansluit, hoeft de omvormer niet veel te doen. De gloeilamp is namelijk een zeer eenvoudige weerstand, een zogenaamde ohmse belasting. De eerste omvormers (jaren 60/70 vorige eeuw) waren alleen hiervoor geschikt. Ook apparaten zoals gereedschap met een 'eenvoudige' motoraandrijving (boormachine, zaagmachine) is voor de meeste (eenvoudige) omvormers met voldoende vermogen goed te doen.

 

 

Compressoren zijn lastiger

 

Anders ligt het bij apparatuur met een compressor erin. Bijvoorbeeld een koelkast, hogedrukspuit of waterpomp. Deze apparaten bouwen namelijk bij het opstarten een magnetisch veld op die de energie voor het draaien van de compressor opslaat. Maar, en nu komt het, de spoel in de compressor laat ook stroom weer terugvloeien naar de omvormer! 

 

 

Sinusvorm is niet allesbepalend

 

omvormer spanningVeel mensen denken dat de sinusvorm uit een 12 naar 230 volt omvormer allesbepalend is, maar dit is slechts een aspect. Het verwerken van de hierboven beschreven terugvloeiende stroom is ook buitengewoon belangrijk. Een omvormer die er niet goed op is ontworpen kan defect gaan als hierop een zogenaamde inductieve (bv compressor) belasting wordt aangesloten.

In de praktijk betekent dit dat voor dergelijke apparatuur eigenlijk alleen goede zogenaamde zuivere sinus omvormers geschikt zijn. De 12 (of 24)  naar 230 volt zuivere sinus omvormers van Samlex zijn een uitstekende keuze.