Voltmeter werking

Gepost door Sander 02-07-2013 Omvormers,Accu en acculaders,Zonnepanelen,

Accu spanning metenMet een eenvoudige voltmeter kunt u snel het voltage van uw accu, zonnepaneel, laadregelaar enz. meten. Toch vinden veel mensen zo'n ding nog erg ingewikkeld. Er liggen dan ook vele meters, enthousiast gekocht, ongebruikt in de la. We noemen het even voor het gemak een voltmeter, maar veel mensen kennen ze als multimeter.

 

In dit artikel laten we zien hoe u met zo'n voltmeter omgaat. Het zal maar een paar minuten van uw tijd in beslag nemen, en u heeft er uw hele leven plezier van.

 

 

Accuspanning = indicatie hoe vol deze is

 

Stel, we willen weten hoe vol een 12 volt accu is. De spanning tussen de + en de - pool van de accu is een indicatie van hoe vol de accu nog is. Klik hier voor onze tabel.

 
Laadtoestand accu% ontladen soortelijke massa elektrolytRustspanning in volt
100%01,2812,72
80%201,24512,52
60%401,2112,30
40%601,17512,09
20%801,1411,88
0%1001,1011,64

 

De accu heeft een plus en een minpool. + is rood, - is zwart.

 

De voltmeter wordt geleverd met een rode en een zwarte kabel. De uiteinden van deze kabels houdt u tegen de + respectievelijk - pool van de accu

 

De voltmeter ziet er ongeveer als volgt uit (onze eigen meter):
 

 

Digitale en analoge multimeters

 

Bovenstaande meter is een digitale meter. Dat wil zeggen dat de spanning in cijfers wordt weergegeven. In deze meters moet altijd een batterij. Er bestaan ook analoge meters met een wijzer. Deze hebben meestal geen batterij om te functioneren.

 

Bovenin ziet u het scherm met de spanning. De 12 volt accu geeft, net volgeladen, 12,98 volt aan.

 

 

AC/DC meting


De knop rechtsboven staat op 'DC'. Dit betekent gelijkspanning. Wilt u met de meter wisselspanning ('AC') meten, dan zet u deze knop om. Zo kunt u de wisselspanning uit een stopcontact meten. Zet u bij wisselspanning-meting de knop op DC, dan zal de meter niets meten want er is dan (meestal) geen gelijkstroom.

De spanningen van zonnepanelen, laadregelaars, accu etc. zijn alle gelijkspanning. U gebruikt dan altijd de DC stand.

 

 

Grote draaiknop op 'V' (Volt/spanning)


De grote draaiknop is voor de meeste mensen het meest verwarrend. We gebruiken voor spanningsmeting alleen het gedeelte linksboven (V). U ziet daar de aanduidingen 200m (=200 millivolt, dus 0,2 volt), 2, 20, 200 en 1000. Zet de knop op het dichtstbijzijnde waarde van de spanning die u verwacht, afgerond naar boven. Dus meet u aan een 12 volt accu, dan zet u hem op 20 volt. Heeft u een 24 volt accu, dan zet u hem op 200 volt.
Op uw meter staan waarschijnlijk iets andere waarden, het gaat om het idee.

 

Met de andere gebieden op de voltmeter A (stroom), f (frequentie), C (capaciteit) etc., hebben we nu niets te maken.

 

Er zijn ook voltmeters verkrijgbaar die zelf het optimale gebied instellen. Hier hoeft u dus niet te draaien, alleen op de 'volt-stand' te zetten.

 

 

Aansluitingen


Tot slot, de aansluitingen voor de twee meetsnoeren onderaan. U heeft de ingangen voor volt-/spanningsmeting nodig, meestal aangeduid met 'V'. Let goed op + en -. De - wordt soms ook aangeduid met com ('common'/massa). Voor stroommeting zijn meestal andere ingangen beschikbaar. Deze zijn op onze meter links, aangeduid met 'A' van Ampère. Die ingangen negeren we nu dus.

Mocht u nog vragen hebben, stel ze gerust, een foto van uw voltmeter die u ons even mailt, of het merk/type, helpt om u snel te kunnen helpen.