Accugebruik tijdens uw vakantie

Gepost door Sander 14-11-2018 Accu en acculaders,

Tijd voor vakantie, voor de meeste mensen. Wij zijn net terug en hebben heel veel vormen van vakantievieren gezien op de camping. Van krappe boltentjes tot volledig uitgedoste caravans en campers, van alle gemakken voorzien. Ook zonnepanelen voor mobiel gebruik zijn inmiddels gemeengoed. Niet op tentjes uiteraard, maar misschien komt dat nog.

 

Wat opvalt ten opzichte van pak hem beet vijftien jaar geleden, is dat vrijwel iedereen elektriciteit gebruikt. Zelfs het kleinste tentje heeft vaak een elektrische koelbox om het eten en drinken redelijk te kunnen koelen. En de telefoon en tablet moeten natuurlijk ook altijd kunnen worden bijgeladen.


Onderweg kan deze apparatuur ook worden gebruikt, direct op 12 volt of via een 12 naar 230 volt omvormer. Tijdens het rijden gaat dit direct via de dynamo van de auto/camper. Maar als u even stil staat dan wordt alleen de accu aangesproken. Bij langer gebruik moet u daarom oppassen dat uw accu niet teveel wordt ontladen. Ontladen van een startaccu resulteert in niet meer kunnen wegrijden, maar het kan zelfs gebeuren dat de startaccu defect raakt. 


Daarom adviseren we eigenlijk om apparatuur niet te laten werken via een startaccu, maar via een tweede accu, ook wel semitractie of huishoudaccu genoemd. Deze accu kunt u ook tijdens het rijden opladen via een laadstroomverdeler, en dit type accu's is veel beter geschikt om langdurig stroom te leveren zonder dat de automotor aanstaat.


Tot slot nog wat tips voor optimaal 12 volt accu onderhoud tijdens de reis:

  • Accu gemiddeld genomen tot niet meer dan de helft ontladen. Dus uit 100Ah accu 50Ah halen, en dan weer volladen. Hiervoor kunt u op de camping ook een 230 volt acculader gebruiken.
  • Accu als de mogelijkheid er is altijd weer helemaal volladen
  • Bij geen gebruik van de accu, deze eventueel helemaal loskoppelen via een massaschakelaar zodat er geen sluitverbruikers zijn die hem stiekem leegtrekken
  • Liefst niet in de volle zon plaatsen, en zorg voor voldoende ventilatie door gasontwikkeling tijdens het laden
  • Controleer de accuspanning regelmatig met een multimeter. Volle accu = ongeveer 12,8 volt, 40% restcapaciteit is ongeveer 12,1 volt (meteen weer bijladen als het kan).
  • Voor meting van de accuspanning hebben we ook handige accumeters met LED-indicatie.Een fijne reis gewenst!