Samlex BSWM160 Laadstroomverdeler met trilsensor 12/24V, 160 ampere

Samlex BSWM160 Laadstroomverdeler met trilsensor 12/24V, 160 ampere

Dit is de geavanceerde versie van de BSW160 laadstroomverdeler, uitgevoerd met trillingsensor. Deze sensor detecteert of het voertuig gestart is, en wordt dan al actief. Met de BSWM160 (M van Motion) laadt u zowel uw startaccu als uw tweede (huishoud/semitractie) accu tijdens het rijden of varen.


Video

Hierboven een video met gedetailleerde uitleg over de werking. 

De 'normale' BSW160 reageert alleen op een oplopende dynamospanning (ruim boven 13 of 26 volt gaat het relais aan bij 12 resp. 24 volt systemen) en wordt dan pas actief. Dit werkt niet altijd goed bij moderne Euro 5/6 motoren omdat de dynamospanning vaak te laag blijft. De trillingsensor stelt de BWSM160 in staat om ook op een andere manier te detecteren of de motor is gestart.

Deze BSWM160 laadstroomverdeler is verder gelijk aan de BSW160 en kan gebruikt worden in situaties waarbij 2 accu's aanwezig zijn, bijvoorbeeld in boten, campers, service wagens. Ook kan de BSWM160 gebruikt worden als spanningsafhankelijke schakelaar.

Voordeel van deze verdeler is dat er nauwelijks spanningsverlies is zoals in geval van diode verdelers en de alternator van het voertuig hoeft dus niet te worden aangepast. De verdeler kan eenvoudig worden bijgeschakeld (aansluiting op de startaccu) zonder dat het bestaande voertuigcircuit moet worden aangepast. Een duidelijke installatie handleiding wordt meegeleverd.


Opmerking voor eigenaren van EURO5/6 wagens

Euro 5/6 voertuigen zijn voorzien van een acculaadsysteem dat ervoor zorgt dat een extra accu in veel gevallen niet, niet goed wordt geladen of zelfs wordt overladen. De BSWM160 zorgt ervoor dat het relais wordt gestart zodra een voertuigtrilling wordt gedetecteert (is gestart) maar voorkomt niet dat uw tweede accu soms niet goed wordt geladen. Dit komt omdat de BSW(M)160 geen actieve lader is. Om dit probleem op te lossen hebben wij de Samlex Elogic productlijn in het assortiment opgenomen. DIt is een actieve lader die er altijd voor zorgt dat uw tweede (huishoud-) accu wordt volgeladen.

De BSWM160 is al met al een prima alternatief voor de Elogic lader als de tweede accu relatief weinig wordt gebruikt onderweg.


Hermetisch gesloten: super betrouwbaar

Deze laadstroomverdeler is ingegoten, waardoor de elektronica niet gevoelig is voor vocht en andere invloeden. Het is een buitengewoon betrouwbare regelaar die u eigenlijk nooit in de steek laat.


Bekabeling

Voor aansluiten van de BSWM160 tussen de start accu en de huishoudaccu raden wij aan om een accukabel van tenminste 16 mm2 te gebruiken. U heeft voor de plus-draad twee stukken nodig, waartussen de BSWM160 wordt opgenomen. Beide stukken moeten worden afgemonteerd met accu-ogen van 8 mm. Accukabels vindt u hier op onze site.

De BSWM160 moet verder met het chassis (min-aansluiting) van het voertuig worden verbonden. Dit hoeft geen dikke kabel te zijn, omdat deze nauwelijks stroomvoerend is. Een 1,5 mm2 installatiedraad is geschikt. In deze kabel moet een zekering van 3 ampere in bijpassende houder worden opgenomen.

Let verder op de zekering van de accukabels. Wij leveren hier alle materialen voor en adviseren een zekering van 175 ampere met bijpassende houder in de kabelstukken tussen BSWM160 en zowel de startaccu als de huishoudaccu.


Plaatsing en installatie

Om de trillingsensor van de BSWM160 te goed te laten werken moet de verdeler op een plek in het voertuig worden geplaatst waar deze trillingen goed detecteerbaar zijn. Praktisch is een plek vlakbij de startaccu, zeker als deze vlakbij de motor is geplaatst. 

Als de BSWM geen trillingen detecteert na starten, dan wordt hij alleen actief zodra de dynamospanning oploopt tot boven ruim 13 volt. (of 26 volt bij 24 volt systemen). Hij werkt dan als een normale BSW160.

De installatie gaat snel en eenvoudig. Klik op het tweede plaatje bij dit artikel voor een schematische weergave van de installatie. Minimale aansluitingen: minimaal 16mm2 plusdraad van de plus van de startaccu naar de A1 aansluiting; 16mm2 plusdraad tussen A2 en de plus van de huishoudaccu, en dunne mindraad van de massa aansluiting naar het chassis. Vergeet ook niet een zwarte kabel tussen de minpolen van beide accu's, eventueel via het chassis.


Programmering

Standaard staat de BSWM160 ingesteld op een combinatie van voltage- en gemiddelde trillingsdetectie.  DIt is geschikt voor de meeste voer- en vaartuigen. U kunt deze instellingen wijzigen (bijvoorbeeld gevoeligheid sensor en nawerktijd) via een eenvoudige ingebouwde programmeerfunctie. Zie hiervoor de uitgebreide nederlandstalige handleiding.


Omschrijving

De BSWM160 is een hoog vermogen mechanische schakelaar die door een microprocessor wordt gestuurd. In het geval dat 2 accu's gebruikt worden zal het relais "kijken" naar trillingen in het chassis of naar accuspanning die op de start accu aanwezig is. Een accu die niet geladen wordt zal in een 100% geladen toestand een spanning hebben van ca. 12,6V (25,2V). Wanneer het voer-vaartuig gestart wordt zal de spanning langzaam oplopen naar de maximum laadspanning van ca. 14,4V (28,8V). Als de spanning minimaal 7 seconden 13,2V (26,4V) is zal de schakelaar sluiten. Nu zal ook de 2e accu mee geladen worden. Alle extra verbruikers zijn, zoals gebruikelijk in boten, campers e.d., aangesloten op de 2e accu. Wanneer het voer-vaartuig stil gezet wordt zal na enige tijd de accuspanning zakken de dus de schakelaar weer openen. Dit gebeurt als de spanning min. 60 seconden 12,8V(25,6V) of lager is. De start accu blijft dus altijd 100% vol. Er is door de werking van de schakelaar geen kans dat de accu's zich via elkaar ontladen.


Bipolaire werking:

De BSWM160 heeft nog een 2e unieke gebruiksmogelijkheid. Indien u in uw toepassing een acculader aangesloten heeft op uw 2e accu, voorkomt bij boten en campers, zal als de accuspanning van de 2e accu minimaal 7 sec hoger wordt als 13,2V (26,4V) ook de startaccu worden bijgeladen; dit is vooral een groot voordeel als u ergens lang stil staat/ligt. In dit geval blijft ook uw startaccu in optimale conditie en zal zo snel als de acculader verwijderd wordt de schakelaar openen als de spanning minimaal 60 seconden onder de 12,8V (25,6V) zakt.


Alleen 12 of 24 volt

Wij krijgen weleens de vraag of de BSWM160 laadstroomverdeler spanningsconversie kan doen. Bijvoorbeeld een 24 volt motorsysteem dat een 12 volt huishoudaccu oplaadt. Dit is niet mogelijk, de BSWM160 werkt in zowel 12 en 24 volt systemen, maar geen combinatie. Wilt u een 12 volt accu opladen met een 24 volt dynamo, dan kunt u de Samlex MPC20 lader gebruiken.


Specificaties

 • Merk: Samlex, gemaakt in Nederland
 • Autodetectie 12/24 volt accu
 • Maximaal dynamo/verbruikerstroom 160 ampère
 • Piekstroom: 480 ampère
 • Standby stroom: <1,8 mA (12V) / 2,0 mA (24V)
 • Voltage stabiliteit:+/- 2%
 • Aanschakelspanning: 13,2V / 26,4V of door middel van trillingsensor
 • Uitschakelspanning: 12,8V / 25,6V
 • Aansluiting diameter accubekabeling: M8
 • Aanbevolen diameter hoogstroombekabeling: 35-50mm kwadraat
 • Aansluittype massa en startcontact aansluiting: Faston 6,3mm (plat contact)
 • Starthulpcontact
 • Massa/minus aansluiting; LET OP deze moet altijd worden aangesloten via een zekering van 3 ampère
 • Er wordt geen bekabeling en zekering meegeleverd
 • Afmetingen (l x b x h): 5,8 x 7,2 x 10,8 cm
 • Gewicht: 0,47 kg
 • Nederlandstalige handleiding (download)


Garantie

Wij leveren deze verdeler standaard met 2 jaar garantie.


 

 • Merk: Samlex
 • Model: BSWM160
 • Beschikbaarheid: Op voorraad
 • 110,00€
 • Excl. BTW: 90,91€

Tags: samlex, laadstroom verdeler, bs160, bswm160, acculader, 12 volt acculader, 24 volt acculader